«Εξυπνα» δασικά είδη, πιο λίγες πυρκαγιές

«Εξυπνα» δασικά είδη, πιο λίγες πυρκαγιές

Κύριε διευθυντά
Φέτος οι πυρκαγιές στα δάση ξεκίνησαν νωρίς γιατί, κατά το σύνηθες, κάποιος ανεύθυνος άναψε φωτιά για να κάψει ξύλα. Αλλες αιτίες αποτελούν οι κεραυνοί, το ηλεκτρικό δίκτυο, οι εμπρησμοί. Με τις πυρκαγιές να ξεκινούν κατά βάση από τα πευκοδάση, τα οποία είναι εύφλεκτα και όλως ευάλωτα και αποτελούν και την ουσιαστική αιτία των καταστροφικών πυρκαγιών.

Αφού καταλαγιάσει η πυρκαγιά, μετράμε το μέγεθος της καταστροφής πάνω στο οικοσύστημα, τα πόσα στρέμματα δάσους, θαμνότοπων και καλλιεργειών, καθώς και κατοικιών, κάηκαν, τις ανθρώπινες τραγωδίες και τις συνακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις. Σχολιάζουμε επίσης κατά πόσον υπήρξαν αποτελεσματικά τα εναέρια και επίγεια πυροσβεστικά μέσα, αν ήταν επαρκή και αν έδρασαν εγκαίρως. Και τέλος ακολουθεί η επωδός ότι η περιοχή θα κηρυχθεί αναδασωτέα! Στη συνέχεια, επειδή τα πευκοδάση αναγεννώνται φυσικά και εύκολα, όλα αφήνονται ως έχουν, κι εδώ πιστεύω πως είναι το λάθος.

Κατά τη γνώμη μου, στη θέση του καμένου πευκοδάσους θα πρέπει να γίνεται αναδάσωση με διαφορετικά δασικά είδη μη ευάλωτα στις πυρκαγιές. Και μην ξεχνάμε ακόμη ότι τα πεύκα, πέραν της τραγωδίας που προκάλεσαν στο Μάτι, ήταν επίσης η αιτία και για τον αποκλεισμό περιοχών της Αττικής κατά τις φετινές χιονοπτώσεις.

Τώρα, ποια είναι τα κατάλληλα είδη για τον περιορισμό των πυρκαγιών; Εδώ οι δασολόγοι επιστήμονες το γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον καθένα. Από πλευράς μου θα έλεγα τη βελανιδιά, τη ροβίνια την ψευδοακακία, τη φιλύρα, τον αΐλανθο, τη σοφόρα κ.ά.

Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση αειθαλών μέσα στους οικισμούς, πράγμα που αποτελεί ουσιαστικό λάθος, και να αντικατασταθούν με φυλλοβόλα είδη.

Θεωρώ την όλη πρότασή μου ρεαλιστική και εφικτή μέσα σε αρκετά μεγάλο βάθος χρόνου για τον περιορισμό των όποιων καταστροφών από τις πυρκαγιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή