ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Τουρκικά αλιευτικά κλέβουν τις ψαριές μας

Κύριε διευθυντά 
Τα τουρκικά αλιευτικά σαρώνουν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Σαρώνουν στην κυριολεξία μέρα και νύχτα. Με υπερσύγχρονα σκάφη ψαρεύουν στις ακτές μας παραβιάζοντας και αυτά τα 6 ναυτικά μίλια. Είναι εφοδιασμένα με γεννήτριες που κάνουν τη νύχτα μέρα και οι μηχανότρατές τους γδέρνουν όλο τον βυθό του Αιγαίου. Ακόμη και τα δίχτυα τους έχουν μικρότερους βρόχους των επιτρεπόμενων ώστε να μην ξεφύγει τίποτα, να μην αφήσουν τίποτα για τους Ελληνες ψαράδες.

Στο Βόρειο Αιγαίο έχουν κατασκευάσει λιμάνι στον Αίνο, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα, ώστε ο στόλος τους να έχει πλήρη άνεση και άμεση εγγύτητα στους ψαρότοπους και ψαρεύουν καθημερινά μέχρι το Αγιον Ορος. Στον νότο ψαρεύουν στα χωρικά ύδατα, αλλά και δυτικά των νήσων στο κεντρικό Αιγαίο.

Τελευταία προχώρησαν ακόμη περισσότερο. Εφθασαν και στα νότια της Γαύδου!

Εμείς τι κάνουμε; Τι κάνει το Λιμενικό μας που τελευταία έχει εξοπλιστεί με νέα, γρήγορα περιπολικά; Γιατί επιτρέπει αυτή την ασυδοσία εις βάρος των Ελλήνων ψαράδων, αλλά και την απαράδεκτη, θρασεία παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας;

«Δεν κάνει τίποτα, τους αφήνει ανεξέλεγκτους. Οι Τούρκοι έρχονται στα 100 μέτρα από τη Λαδοξέρα Σαμοθράκης κι εμείς βάσει οδηγίας της Ε.Ε. πλησιάζουμε μόλις στα 6 μίλια!» δηλώνει ο πρόεδρος των αλιέων της Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Σαρίκας, με αγωνία και απόγνωση.

Είναι καιρός να ξυπνήσουμε. Να δοθούν εντολές στο Λιμενικό να παρεμβαίνει σε κάθε παρανομία τους. Οποιοδήποτε τουρκικό αλιευτικό παραβαίνει τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους να οδηγείται σε λιμάνι, να κατάσχεται το αλίευμα –σε περίπτωση επανάληψης και το σκάφος– και να φυλακίζονται οι υπεύθυνοι Τούρκοι.

Αλλά και αυτή η προφανής διαδικασία είναι ημίμετρο. Η λύση και γι’ αυτό το ζήτημα είναι απλή:

1. Επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
2. Κήρυξη ΑΟΖ.
3. Βέτο στην Ευρωπαϊκή Ενωση για οιαδήποτε οικονομική ή άλλη διευκόλυνση της Τουρκίας.

Και επιτέλους, γιατί δεν προχωράμε τόσα χρόνια τουλάχιστον στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια!

Μήπως φοβόμαστε το δήθεν «casus belli» τους; Είναι νόμιμο δικαίωμά μας και νόμος του κράτους από το 1995.

Και για να καθησυχάσω τους «φοβικούς», τους θυμίζω ότι οι Τούρκοι δεν θα κάνουν απολύτως τίποτα εκτός από «τουρκικά λόγια». Λοιπόν, θαρσείν χρη!
Απευθύνομαι στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη στον ενικό:

Κυριάκο, τόλμησε. Ολοι οι Ελληνες είναι μαζί σου. Θα προσφέρεις μέγιστη υπηρεσία στην πατρίδα.
«Θαρσείν χρη,
τάχ’ αύριον έσσετ’ άμεινον»

Χρειάζεται θάρρος, αύριο όλα θα είναι καλύτερα.