Ο αρχιστράτηγος των μουσικών

Ο αρχιστράτηγος των μουσικών

Κύριε διευθυντά
Εκατομμύρια σε όλη την Ευρώπη παρακολούθησαν διαδικτυακά την Κυριακή 6/6 και τις εννέα Συμφωνίες του Μπετόβεν μέσα σε εννέα ώρες. Καθεμιά από αυτές μεταδόθηκε από ξεχωριστή ευρωπαϊκή πόλη. Η Εβδόμη Συμφωνία μεταδόθηκε από το αρχαίο θέατρο των Δελφών με φόντο το μοναδικό αρμονικό και ονειρικό τοπίο της περιοχής, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θ. Κουρεντζή. 

Αλλά ποιος ήταν αλήθεια ο εκπληκτικός αυτός συνθέτης, ο Ludwig van Beethoven, με τις πάμπολλες παραξενιές του, τον δύστροπο και εξαιρετικά δύσκολο χαρακτήρα του, με τις τόσες όμως ευαισθησίες και την υπερβολική αγάπη για τον άνθρωπο, αλλά και τη θλίψη του για όλους εκείνους που τον πίκραναν; Γνώρισε άραγε ο Μπετόβεν την ερωτική ευτυχία; Από μαρτυρίες συγχρόνων του φαίνεται πως γνώρισε πολλές γυναίκες και ήταν ιδιαίτερα αισθησιακός. Αγάπησε όμως πραγματικά; Γράφει κάπου: «Δεν μπορώ να αγαπήσω κάτι που δεν είναι ωραίο, αλλιώς θα έπρεπε να αγαπήσω τον ίδιο τον εαυτό μου»! Πραγματικά ο Μπετόβεν ήταν αρκετά άσχημος σύμφωνα, βέβαια, με τα συμβατικά μέτρα της ομορφιάς.

Τι είναι όμως ωραίο και τι άσχημο για μια μεγαλοφυΐα; Και ποια ήταν, αλλά και πώς ήταν αλήθεια αυτή η «Αθάνατη Αγαπημένη», που κάπου κάπου αναφέρει; Ο Μπετόβεν έζησε μεγάλες απογοητεύσεις στον έρωτα, στις φιλίες, στην ανταπόδοση αισθημάτων, αλλά τα ξεπερνούσε όλα αυτά ανεβάζοντάς τα σε δυσθεώρητα ύψη κάνοντάς τα μαγική μουσική!

Η φύση ήταν η μεγάλη του φίλη. Ολη μέρα τριγυρνούσε, κουφός πια, στα δάση της Βιέννης, «ακούγοντας» μαγικούς ήχους, που κανένας άλλος δεν μπορούσε να συλλάβει. Οσο περνούσε η ηλικία το ταλέντο του διαρκώς μεγάλωνε και έδωσε ανεπανάληπτα δείγματα της θεϊκής καταγωγής του πνεύματός του. Το πιάνο ήταν το όργανο που του έδωσε τη δυνατότητα να εκφράσει με εκπληκτικό τρόπο την τέχνη του και έγραψε περίπου τριάντα πέντε σονάτες για αυτό. Εδώ οι δυνατότητες του οργάνου αυτού γίνονται ωραία, καθαρή και κατανοητή σε όλους ποίηση. 

Κανένας δεν έφτασε με το έργο του σε τόσο υψηλές σφαίρες όσο ο Γερμανός αυτός συνθέτης και αναρωτιέται καμιά φορά κανείς αν στ’ αλήθεια ακούμπησε για λίγο ο Θεός στη γη ή άγγιξε επιτέλους ο άνθρωπος τις άκρες του χιτώνα του…

Ο Μπετόβεν γεννήθηκε στις 16 ή 17 Δεκεμβρίου του 1770 στη Βόννη και πέθανε στη Βιέννη στις 26 Μαρτίου του 1827. Στην κηδεία του, που ήταν μεγαλοπρεπής, μαζεύτηκαν κάπου 20.000-25.000 Βιεννέζοι, αριθμός τεράστιος για την εποχή εκείνη. Κάποιος ξένος ρώτησε έναν απλό πολίτη τι συμβαίνει και εκείνος του απάντησε έκπληκτος και συντετριμμένος: «Δεν τα ’μαθες; Πέθανε ο αρχιστράτηγος των μουσικών»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή