Αναθεωρητικός ζήλος και 1821

Κύριε διευθυντά
Τον διάσημο πίνακα του Ρέμπραντ «Μάθημα ανατομίας» θυμίζει η εικόνα του εκτάδην κειμένου και, λόγω επετείου, ανηλεώς υποκείμενου σε μικροχειρουργικές επεμβάσεις γεγονότος του 1821. Σε… υψηλά για την εποχή επίπεδα διατηρείται ο αναθεωρητικός ζήλος. Η μέθοδος ίσως να παραπέμπει σε ανακριτικές διαδικασίες και εισαγγελικές παραγγελίες εκταφής του θύματος, για τη διαλεύκανση εγκλήματος. Εν προκειμένω, για να γκρεμιστεί το ιστορικό αφήγημα (η εθνική ανάσα) με το οποίο έζησαν ο ελληνικός λαός και οι ποιητές του τους 2 αιώνες παρουσίας του ελληνικού κράτους στο στερέωμα της διεθνούς αναγνώρισης.

Οχι, λοιπόν! Δεν ήταν σωστό που εμείς οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου βάζαμε στις καρδιές μας τις εικόνες του Κολοκοτρώνη και του Μάρκου Μπότσαρη, του Καραϊσκάκη και της Μπουμπουλίνας, του Αθανασίου Διάκου και του Ρωγών Ιωσήφ. Ηταν λάθος που τις βλέπαμε στον τοίχο και τις λατρεύαμε σαν εικονίσματα αγίων, καθώς ο δάσκαλος μας έλεγε: «Ξέρετε τι είπε ο Κωστής Παλαμάς στους Ελληνες το 1940; “Αυτόν τον λόγο θα σας πω δεν έχω άλλον κανένα./ Μεθύστε με το αθάνατο κρασί του Εικοσιένα”».

Ποιο κρασί; Για ποιο κρασί μιλούσε; Εδώ το μάθημα ανατομίας βγάζει στη φόρα άλλες αλήθειες: πως το Εικοσιένα ήταν αλισβερίσι συμφερόντων και δολοπλοκιών, αψιμαχιών στα Δερβενάκια και πειρατικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο. Το αφήγημά του στα υστερότερα χρόνια έδινε σε κάποιους Ελληνες τροφή για φαντασιοκοπήματα αυτοθαυμασμού και σε κάποιους άλλους έδαφος για ιμπεριαλιστικές βλέψεις κατά της Αυτοκρατορίας των Σουλτάνων, οι οποίοι μεριμνούσαν και για τη μόρφωση των ραγιάδων. Για ποιο Κρυφό Σχολειό μας λέτε; Τι Παλαμάς και Σολωμός, τι Κανάρης και τι Γρηγόρης Λιακατάς!

Μακριά νυχτωμένοι είστε Ελληνες, που βάλατε την Ελλάδα στις πιο προηγμένες χώρες (η έκταση, η ένταση και η επάρκεια του εμβολιαστικού προγράμματος την ανυψώνει σε βαθμίδα κατακόρυφα αντίθετη από εκείνη χωρών που θα ευεργετηθούν με το ένα δισ. των εμβολίων του δυτικού κόσμου) και που τα μάτια σας δακρύζουν όταν αναπολείτε τις ιστορικές περιπέτειες του έθνους μας. Μακριά νυχτωμένοι! Θα σας ανοίξει τα μάτια και θα στεγνώσει τα δάκρυά σας το διδασκόμενο επιμελώς Μάθημα Ιστορικής Ανατομίας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή