ΕΦΚΑ, κατασκηνώσεις, παιδιά ασφαλισμένων 

ΕΦΚΑ, κατασκηνώσεις, παιδιά ασφαλισμένων 

Κύριε διευθυντά
Μία από τις σημαντικές παροχές του ΕΦΚΑ θεωρώ ότι είναι το κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τα παιδιά των ασφαλισμένων. Περίπου 22.500 παιδιά έγιναν δεκτά πέρυσι σε κατασκηνώσεις όλης της χώρας με πλήρη κάλυψη της σχετικής δαπάνης από τον ΕΦΚΑ. Τα οφέλη για αυτά τα παιδιά είναι πολλαπλά: κοινωνικοποίηση, αυτονόμηση, ανάπτυξη συλλογικότητας, υπευθυνότητας, πειθαρχία και φυσικά άφθονη ψυχαγωγία. Είναι ένα μεγάλο δώρο ειδικά για τα παιδιά των πόλεων να ζήσουν για λίγο σε έναν χαλαρό κόσμο φτιαγμένο γι’ αυτά τα ίδια μέσα στη φύση, μακριά από την κούραση του σχολείου, το άγχος των εξετάσεων και την αυστηρότητα των γονέων τους.

Δυστυχώς η διαδικασία αίτησης και κατανομής των παιδιών, αν και έχει ψηφιοποιηθεί πλήρως προς μεγάλη ευκολία των γονέων, εξακολουθεί κάθε χρόνο να γίνεται πραγματικά την τελευταία στιγμή. Πέρυσι λάβαμε την κάρτα κατασκηνωτή την παραμονή της έναρξης της κατασκήνωσης!

Χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν τη σχετική δαπάνη ιδιωτικά εάν τα παιδιά τους δεν γίνουν δεκτά μέσω ΕΦΚΑ. Αυτές οι οικογένειες δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις άδειές τους, τις λοιπές δραστηριότητες των παιδιών τους, δεν μπορούν να κάνουν κρατήσεις για τις διακοπές τους καθώς δεν γνωρίζουν εάν το παιδί τους θα πάει κατασκήνωση και πότε!

Οι προτάσεις μου είναι οι εξής:

Οποια διαδικασία και να ισχύει, να γίνεται έγκαιρα, π.χ. τον Ιανουάριο, ώστε να μπορούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να κάνουν τον προγραμματισμό τους.
Το ισχύον σύστημα προσπαθεί να διαχειριστεί κεντρικά την κατανομή των παιδιών, τις κρατήσεις, τη μοριοδότηση κ.λπ. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα οριζόντιο «επίδομα κατασκήνωσης», το οποίο θα προσφέρεται σε όλους τους δικαιούχους ασφαλισμένους και αυτοί θα αποφασίζουν πώς θα το διαχειριστούν. Δεν είναι σωστό ένας δημόσιος οργανισμός να λαμβάνει τον ρόλο μεσάζοντα σε μια ιδιωτική σύμβαση μεταξύ κατασκήνωσης και κατασκηνωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή