Η προσαρμογή μας στη «νέα απειλή»

Η προσαρμογή μας στη «νέα απειλή»

Kύριε διευθυντά
Ενα από τα σημαντικότερα γνωρίσματα της σύγχρονης εποχής είναι η ταχύτητα με την οποία μεταδίδονται οι πληροφορίες, ενώ ένα από τα πιο ανησυχητικά είναι η ταχύτητα με την οποία μεταδίδονται οι μεταλλάξεις τής τρέχουσας πανδημίας.

Οσον αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα πληροφορούμαστε τα εξής:

α) Αποτελεί την επικρατούσα μορφή της ίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο (παρότι έχει εμβολιαστεί το 63% του πληθυσμού, με μία τουλάχιστον δόση, έναντι του 42% της χώρας μας).
β) Εξαπλώνεται ταχέως στην Πορτογαλία, στην Ιταλία και στο Βέλγιο.
γ) Ανιχνεύεται σε χαμηλά ποσοστά κατά ομάδες (clusters) σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία (Financial Times: 20/6/2021).
δ) Τα πρώτα περιστατικά έχουν ήδη επιβεβαιωθεί στη χώρα μας.

Με τις παραμέτρους της πανδημίας να αλλάζουν με τόσο ταχείς ρυθμούς, το ζητούμενο δεν είναι η συνέπεια στα προαναγγελθέντα μέτρα χαλάρωσης αλλά η ταχύτητα προσαρμογής στη νέα απειλή. Μια αναστολή κάποιων από τα εξαγγελθέντα μέτρα δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται σαν μια δήθεν μετέωρη τακτική του «εμπρός-πίσω» αλλά σαν μια αποφασιστική προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Η έμφαση που δίνεται λ.χ. στα «χρονοδιαγράμματα κατάργησης της μάσκας» από κάποια δελτία ειδήσεων μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας εκτός από τον ευεργετικό ρόλο στην αναστολή μετάδοσης της επιδημίας έχει και μεγάλη συμβολική αξία γιατί μας κρατάει σε εγρήγορση για τη συνεχόμενη παρουσία του επιδημιολογικού κινδύνου. Ενα άλλο θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει την επιτροπή των ειδικών (όταν τελικώς αρθούν οι επιφυλάξεις από τις χώρες τους) είναι εάν οι αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να περιοριστούν στα νησιά μας εκείνα που θα έχουν επιτύχει ικανοποιητικό επίπεδο εμβολιασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή