Τότε που ήμουν νέος και μάθαινα τένις

Τότε που ήμουν νέος και μάθαινα τένις

Κύριε διευθυντά
Στα όσα ο κ. Κωνσταντίνος Λύκας αναφέρει στην επιστολή του με τίτλο «Τένις, μπριτζ, εφηβεία και ο κυρ Μήτσος» που δημοσιεύθηκε στην «Κ» την 18-6-21 και με τα οποία σχολιάζει το χρονογράφημα της 15-6-21 του έγκριτου δημοσιογράφου Τάκη Θεοδωρόπουλου σχετικά με το τένις, ελίτ κ.λπ., με το οποίο σε ένα σημείο διαφωνεί, και υποστηρίζει ότι, στη δεκαετία του ’50, στην εφηβεία του, αλλά και στην επόμενη του ’60, που ήταν εφηβεία και του ως άνω δημοσιογράφου, «το τένις ήταν αποκλειστικά προνόμιο και ενασχόληση της μεγαλοαστικής και οικονομικής αθηναϊκής ελίτ», προσθέτω συμπληρωματικά τα ακόλουθα. Τη δεκαετία του ’50, που ήταν και δική μου εφηβεία, συγκεκριμένα το 1953, τελείωσα το γυμνάσιο της Ανδρίτσαινας και ήλθα στην Αθήνα και έδωσα εξετάσεις στη Νομική του ΕΚΠΑ. Τη δεκαετία του ’60, όταν επήρα την άδεια δικηγόρου και έγινα, κατόπιν διαγωνισμών, νομικός σύμβουλος στη ΔΕΗ, ένας εξάδελφός μου, τεχνικός υπάλληλος της ΔΕΗ μου πρότεινε να με μάθει τένις, που ήξερε και έπαιζε στον Αγιο Κοσμά και σε άλλα γήπεδα τένις, το οποίο προσωπικά, σχεδόν, αγνοούσα, αλλά αποδέχθηκα.

Eτσι, έπειτα από ένα εξάμηνο με συνεχή μαθήματα στο γήπεδο τένις στον Aγιο Κοσμά, έγινα ένας καλός τενίστας και στις δεκαετίες ’70, ’80 και ’90 έπαιξα στα περισσότερα γήπεδα τένις της Αττικής, Αγίου Κοσμά, Αργυρούπολης, Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας και κυρίως στο ιδιωτικό τερέν, που είχε κατασκευάσει στο γειτονικό, με το δικό μου, εξοχικό του ο ιδιοκτήτης του Γ. Η. Αλεβίζος. Oλοι οι συμπαίκτες μου δικηγόροι, μηχανικοί, ιατροί κ.λπ., δεν ανήκαν σε μεγαλοαστική οικογένεια, αλλά σε αστική και μεσαία τάξη. Τις δεκαετίες ’50 και ’60 το τένις ήταν σχεδόν άγνωστο στην πλειονότητα των Ελλήνων και το γνώριζαν όσοι Ελληνες είχαν παίξει με Ελληνες ή αλλοδαπούς, που ήξεραν τένις ή είχαν ζήσει σε ευρωπαϊκές χώρες και είχαν παίξει τένις. Το τένις ήταν «ξενόφερνο» άθλημα.

Είναι πάντως ένα καταπληκτικό άθλημα και μόνο όσοι έχουν παίξει καταλαβαίνουν την αξία του, και ο Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη θα αποτελέσουν πρότυπα προς μίμηση για πολλά Ελληνόπουλα, όπως επιτυχώς επισημαίνει και ο κ. Κ. Λύκας, και το τένις θα γίνει ένα σπουδαίο ελληνικό άθλημα, κάτι δηλαδή ανάλογο περίπου με ό,τι συνέβη με τον Νίκο Γκάλη στο μπάσκετ.                       

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή