Κύριε διευθυντά
Διαμαρτύρομαι εντονότατα για το ατυχές δημοσίευμα για τη Λήμνο, στο φύλλο της 24.6.21 Πρωτοσέλιδο, φάτσα κάρτα με έντονο τίτλο «Θαλάσσια βλέννα και στη Λήμνο». Δεν σκέφτηκε ο συντάκτης πόσο κακό θα έκανε στον τουρισμό και εν γένει στο όνομα του νησιού αυτό το δημοσίευμα; Ας είχε αρκεστεί σε όσα έγραψε στην 3η σελίδα, απ’ όπου προκύπτει σαφέστατα ότι είναι ένα παροδικό φαινόμενο, που και άλλοτε έχει παρατηρηθεί και το αιγαιοπελαγίτικο αεράκι που φυσάει συχνά, το διασκορπίζει και πάντοτε στη θάλασσα της Λήμνου κυριαρχούν οι Γαλάζιες Σημαίες. Με οργή τηλεφώνησα στη διεύθυνση της εφημερίδος σας, διότι ο κ. Ηλίας Κότσαλης, διευθυντής της εφημερίδας «Λήμνος» και του ράδιο Λήμνος, που γύρισε με ποδήλατο στις ακτές του νησιού, με πληροφόρησε ότι σε λίγα σημεία υπήρχε ευτροφισμός και ότι από το πρωί είχαν αρχίσει ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία.
Η Λήμνος επί χρόνια έμενε ξεχασμένη λόγω κακής συγκοινωνίας, τώρα που όλοι έμαθαν την ομορφιά της ήρθε το δημοσίευμά σας να της καταφέρει τέτοιο χτύπημα. Επιπλέον ο τίτλος περί βλέννας είναι λανθασμένος και αηδιαστικός, διότι βλέννα παράγουν μόνον οι βλεννογόνοι αδένες (μύξα, κολπικά υγρά κ.λπ.) και ο κ. Μπαμπινιώτης λέει στο λεξικό του ότι η υπερβολική ανάπτυξη χλωρίδας σε υδάτινα οικοσυστήματα λέγεται ευτροφισμός. Αυτός είναι ο σωστός χαρακτηρισμός του φαινομένου. Ευτροφισμός. Η επίσκεψη του κ. υφυπουργού στη Λήμνο και το δημοσίευμά σας την επομένη ημέρα, δεν νομίζω ότι κατάφεραν να μετριάσουν τις κακές εντυπώσεις.
Απάντηση
Η πληροφόρηση για το ρεπορτάζ, όπως αναφέρεται σε αυτό, προήλθε από το το Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας, τον επίσημο κρατικό φορέα για την παρακολούθηση των υδάτων στο βόρειο Αιγαίο και τον αλιευτικό σύλλογο της Λήμνου. Η έκταση του προβλήματος επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, κλιμάκιο του οποίου επισκέφθηκε τις επόμενες ημέρες το νησί. Ο όρος «βλέννα» χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες για να περιγράψει το συγκεκριμένο φαινόμενο (βλ. «Κ» 8.6.21, συνέντευξη βιολόγου-ωκεανολόγου στο ΕΛΚΕΘΕ Καλλιόπης Πάγκου).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ