Κύριε διευθυντά
Γιατί πρέπει να εμβολιάζονται οι ασθενείς που έχουν ήδη νοσήσει βάσει θετικού τεστ αντισωμάτων; Χαραμίζονται δόσεις εμβολίων; Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για αυτούς από τον εμβολιασμό;
Ερωτήματα που θέτει ο κ. Πάσχος Μανδραβέλης στο άρθρο του «Το τείχος των αντισωμάτων» στο φύλλο της 17ης Ιουλίου. Παραθέτω τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει οι ασθενείς που έχουν θετικό τίτλο αντισωμάτων να εμβολιαστούν.
• Το θετικό τεστ αντισωμάτων δεν συνεπάγεται προηγηθείσα νόσηση σε όλες τις περιπτώσεις. Δεν πρέπει να θεωρούν οι πολίτες που λαμβάνουν θετικό αποτέλεσμα ότι έχουν ανοσία έναντι του SARS-CoV-2. Aλλωστε, αυτός είναι ο λόγος που δεν χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης βάσει του τίτλου αντισωμάτων.
• Οι ασθενείς που δεν εμφάνισαν συμπτώματα έχουν ασθενέστερη ανοσία. Γνωρίζουμε ότι έκθεση σε χαμηλό ιικό φορτίο συνεπάγεται ηπιότερη κλινική συμπτωματολογία και συχνά απουσία συμπτωμάτων αλλά και λιγότερη ανοσία. Αρα η ασυμπτωματική νόσηση συχνά δεν έχει σαν αποτέλεσμα ικανή ανοσία.
• Στην περίπτωση του SARS-CoV-2 η ανοσία που δημιουργείται από τον εμβολιασμό υπερέχει της ανοσίας από τη φυσική λοίμωξη. Ο εμβολιασμός κινητοποιεί επιπλέον της χημικής ανοσίας (παραγωγή αντισωμάτων) και την κυτταρική ανοσία (κύτταρα μνήμης) οδηγώντας σε ισχυρότερη και μακροβιότερη ανοσία. Αυτός είναι ο λόγος που όλοι πρέπει να εμβολιαστούν είτε νοσήσουν (ασυμπτωματικοί και μη) είτε όχι. Αυτό ισχύει και για τους έχοντες υψηλούς τίτλους αντισωμάτων.
• Δεν τίθεται κανένα ζήτημα ασφάλειας των εμβολίων είτε έχει προηγηθεί νόσηση είτε όχι.
Η απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Μανδραβέλης έχει δοθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς. Το πραγματικά μεγάλο και απειλητικό πρόβλημα είναι η παραπληροφόρηση. Oπως πρόσφατα είπε ο δρ Φάουτσι, η εξάλειψη της ευλογιάς (θυμίζω ότι το τελευταίο κρούσμα ευλογιάς καταγράφηκε στη Σομαλία το 1976) θα ήταν αδύνατη με τέτοια παραπληροφόρηση. Πώς θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους ειδικούς; Πώς θα αποκτήσει δύναμη η φωνή της επιστήμης; Πώς θα αποτρέψουμε τον άδικο χαμό συμπολιτών μας;