Ζωή με ποδήλατο και κλιματική αλλαγή

Ζωή με ποδήλατο και κλιματική αλλαγή

Κύριε διευθυντά
H κλιματική αλλαγή που σηματοδοτείται από ακραία καιρικά φαινόμενα πλημμυρών και ξηρασιών, τα οποία εναλλάσσονται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, είναι όντως η εκδίκηση της Φύσης σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες που χρονολογούνται ήδη από τον 19ο αιώνα, ή συνέβαινε και σε άλλους καιρούς για τους οποίους δεν υπάρχουν καταγραφές μετεωρολογικών δεδομένων; Στην εποχή του Χριστού, π.χ., ή και παλιότερα δεν έλιωναν πάγοι, δεν έβρεχε ραγδαία έπειτα από παρατεταμένες ξηρασίες, δεν ανέβαινε η στάθμη της θάλασσας; Ουδείς γνωρίζει και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα.
 

Η μόνη διαφορά από τον 19ο αιώνα και μετά, είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και η μερική καταστροφή του με στόχο το καπιταλιστικό κέρδος, π.χ. Αμαζόνιος. Φτάνουν όμως αυτές για να ερμηνεύσουν φαινόμενα μακροκλίμακας όπως η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας; Υπάρχει όντως μια σύγκρουση ανάμεσα σε διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις; Δηλαδή αν αύριο με έναν μαγικό τρόπο σταματούσαν οι εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα και οι εκροές λυμάτων σε υδάτινα οικοσυστήματα, το κακό θα αναχαιτιζόταν ή μήπως όχι; Θα ήταν σαν τον άρρωστο που απλά σταματάς να τον επιβαρύνεις με ακατάλληλα φάρμακα ή όχι; Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται δραστικά μέτρα και τέτοια δεν είναι σίγουρα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά τα ποδήλατα, όπως στην Κίνα του Μάο. Ποιος καπιταλιστής όμως ή καλομαθημένος κάτοικος της Δύσης θα το δεχόταν αυτό; Ασ’ το κομμούνι να λέει τα δικά του, θα σχολίαζαν σίγουρα με ολοφάνερη κακία και απέχθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή