Η κατάργηση της ισόβιας κάθειρξης

Η κατάργηση της ισόβιας κάθειρξης

Κύριε διευθυντά
Οταν ανακοινώθηκε ότι οι πρωταίτιοι της απριλιανής δικτατορίας καταδικάστηκαν τελικώς σε ισόβια κάθειρξη, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε δηλώσει: «Οταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια». Η δήλωση αυτή φαινόταν τότε περιττή. Η «ισόβια κάθειρξη» είναι έννοια σαφής, δεν χρειάζεται διευκρίνιση ή ερμηνεία.

Δυστυχώς σήμερα η ισόβια κάθειρξη έχει καταργηθεί και έχει αντικατασταθεί από 15ετή ή 20ετή φυλάκιση, με νόμους που ψηφίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Γεννώνται επομένως τα εξής ερωτήματα:

α. Το Σύνταγμα προβλέπει ανεξαρτησία των τριών εξουσιών, της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής. Το γεγονός ότι η νομοθετική εξουσία καταργεί αποφάσεις της δικαστικής, δεν αποτελεί αντισυνταγματική ενέργεια;

β. Ποια κόμματα υποσχέθηκαν προεκλογικά την κατάργηση της ισόβιας κάθειρξης; Ελαβαν σχετική έγκριση με την ψήφο του λαού;

γ. Η αντικατάσταση της ισόβιας κάθειρξης από πολυετή φυλάκιση οδήγησε σε μείωση και των άλλων ποινών, με αποτέλεσμα παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου να απελευθερώνονται σύντομα και να επαναλαμβάνουν την παράνομη δράση τους. Υπάρχει δηλαδή πλήρης απoτυχία του «σωφρονιστικού συστήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή