Ο Νέλσον Μαντέλα και ο Τζορτζ Μπίζος

Ο Νέλσον Μαντέλα και ο Τζορτζ Μπίζος

Κύριε διευθυντά
Η «Κ» της 13ης-7-21 δημοσίευσε στη δεύτερη σελίδα άρθρο με τον τίτλο «Η Ελλάδα τίμησε την πνευματική παρακαταθήκη του Νέλσον Μαντέλα», με εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο και εόρτασε τη διεθνή ημέρα, που είναι αφιερωμένη στον νομπελίστα, με θέμα «Ανθρώπινα δικαιώματα και εκπαίδευση: Το όραμα για ένα καλύτερο αύριο». Στην εκδήλωση προς τιμήν του αγωνιστή και υπέρμαχου Νέλσον Μαντέλα κατά του απαρτχάιντ που αναπτύχθηκε στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και πρώτου έγχρωμου προέδρου της, δεν είδα κάποιον από τους παρισταμένους σε αυτήν ή που έστειλαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα να αναφέρει τον Ελληνα φίλο και δικηγόρο του Μαντέλα, Γιώργο (Τζορτζ) Μπίζο, που στη διάρκεια της δίκης τού έσωσε τη ζωή. Αναλυτικότερα, ο Τζορτζ Μπίζος γεννήθηκε το 1927 στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας και το 1941, τον Μάιο, δραπέτευσε, σε ηλικία 13 ετών, με τον πατέρα του από την κατεχόμενη Μεσσηνία και έφθασαν ως πρόσφυγες στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Αφού σπούδασε νομικά και έγινε δικηγόρος, υπερασπίστηκε στα δικαστήρια κατά τη διάρκεια των ετών του απαρτχάιντ τα μέλη του Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC).

Κατά τη διάρκεια της 60χρονης σταδιοδρομίας του ως δικηγόρος, ο Τζορτζ Μπίζος διακρίθηκε στην υπεράσπιση των ακτιβιστών και στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του (1964) κατά τη δίκη του Νέλσον Μαντέλα και των συνεργατών του πέτυχε, ανασκευάζοντας τα επιχειρήματα της εισαγγελικής αρχής, να εξασφαλίσει ισόβια δεσμά ως ποινή, που εκφωνήθηκε από το δικαστήριο, και όχι θανατική καταδίκη για εσχάτη προδοσία. Με τους αγώνες του ο Μπίζος κατά του ρατσισμού (απαρτχάιντ) και υπέρ της Δημοκρατίας άφησε «το αποτύπωμά του» και πέρασε στο πάνθεον των ηρώων. Τους ομογενείς, που έχουν διακριθεί απανταχού της γης, όπως ο Τζ. Μπίζος, υπέρ της δημοκρατίας και της φιλοπατρίας, πρέπει η πατρίδα να τους θυμάται και να τους προβάλλει, γιατί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για την Ελλάδα. Χάρη στον Τζ. Μπίζο, ο Ν. Μαντέλα έλεγε: Η Ελλάδα είναι μητέρα της Δημοκρατίας. Ο Τζ. Μπίζος πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2020 σε ηλικία 92 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή