Κύριε διευθυντά
Πρόσφατα στην αθλητική σελίδα της η «Καθημερινή» αναφέρθηκε σε φάσεις του ιστιοπλοϊκού αγώνα «Αegean 600», που με έμβλημα την αισχύλεια φράση «έστιν θάλασσα, τις δε νιν κατασβέσει» (Αγαμέμνων), οργανώθηκε μεταξύ 4 και 10 Ιουλίου 2021 από τον Πανελλήνιο Ομιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης.
Ως διά βίου φανατικός λάτρης της ιστιοπλοΐας και ως παλαιό μέλος των μεγαλύτερων ελληνικών ναυτικών ομίλων, θα επιθυμούσα να αναφερθώ σε ορισμένες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες του σημαντικού αυτού αγώνα.
Αγώνας αυτού του τύπου (600 μίλια χωρίς σταθμό) διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ έχει οργανωθεί πλειστάκις από μεγάλα ιδίως κράτη (ΗΠΑ, Αυστραλία κ.ά.) κυρίως σε ωκεανούς. Τα σκάφη ξεκίνησαν κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα – Σούνιο, πέρασαν από την Καλντέρα, από τα νότια Κάσου και Ρόδου, προχώρησαν βόρεια μέχρι το Αγαθονήσι, μετά δυτικά μεταξύ Δήλου και Μυκόνου και τερμάτισαν πάλι στο Σούνιο.
Παρά τις δυσκολίες, κυρίως λόγω πανδημίας, συμμετείχαν πολλά ξένα σκάφη. Οι ξένοι ιστιοπλόοι, μεταξύ των οποίων αρκετοί με μεγάλες διεθνείς επιδόσεις, δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την ποικιλία και την ομορφιά του ελληνικού αρχιπελάγους και μάλιστα από το γεγονός ότι παρέπλευσαν κυριολεκτικά τις «αμμουδιές του Ομήρου». Θαύμασαν δε τα έπαθλά τους, όλα αντίγραφα ελληνικών αγγείων από το 3200 έως το 500 π.Χ. Εφυγαν έχοντας συνειδητοποιήσει ότι αυτή τη θάλασσα την κρατούν από 5.000 χρόνια ζωντανή οι Ελληνες.
Τα ελληνικά σκάφη συμμετείχαν με τις ίδιες προς τα ξένα δυνατότητες και επιτυχίες. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι Ελληνες ιστιοπλόοι έχουν επιτύχει πολλές διεθνείς και ολυμπιακές διακρίσεις. Αυτό εξάλλου κινητοποιεί πολλούς νέους, βοηθούσης και της λειτουργίας σοβαρών σχολών ιστιοπλοΐας, να ασχοληθούν με το σπορ που τους φέρνει σε αμεσότητα επαφής με την ανοικτή θάλασσα, τη θάλασσα που είναι ζωτικός χώρος της πατρίδας μας.