Κοινόχρηστοι χώροι και κτηματολόγιο

Κοινόχρηστοι χώροι και κτηματολόγιο

Κύριε διευθυντά
Ευκαιρίας δοθείσης από το δημοσίευμα (29/7) με τίτλο «Τάξη στο χάος των ΟΤΑ», το οποίο αναφέρεται στην αποκατάσταση των πλημμελειών των κτηματολογικών εγγραφών που αφορούν τα κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα των ΟΤΑ, επιθυμούμε να συμβάλουμε στην ενημέρωση του κοινού για τις πρωτοβουλίες που έλαβε και υλοποίησε ο Δήμος Αθηναίων. Το ζήτημα των κοινόχρηστων χώρων είναι μείζον για κάθε κατοικημένο τόπο, ιδιαιτέρως δε για τις πολυάνθρωπες πόλεις, όπως εν προκειμένω η πόλη των Αθηνών, η πρωτεύουσά μας. 

Συμμετέχουμε λοιπόν στον κοινό προβληματισμό προβάλλοντας το μοντέλο εργασίας το οποίο ως πρώτος δήμος της χώρας εφαρμόσαμε από τον Σεπτέμβριο 2019. Μοντέλο το οποίο προηγήθηκε των νομοθετικών ρυθμίσεων που βρίσκονται, βεβαίως, προς τη σωστή κατεύθυνση. Εχοντας πάντα ως δεδομένο πως δεν περισσεύει και δεν μπορεί να μένει ανεκμετάλλευτος έστω και πόντος γης. Χώροι ελεύθεροι, κλειστοί, ανεκμετάλλευτοι, εγκαταλελειμμένοι ή παραδομένοι σε αλλότριες χρήσεις, κατειλημμένοι παρανόμως ή στη διάθεση εκείνων που εποφθαλμιούν δημόσια ή δημοτική περιουσία, είναι φαινόμενα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με δυναμικές ενέργειες.

Γι’ αυτό ο Δήμος Αθηναίων, στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα και με τη βοήθεια και εξωτερικών συνεργατών, αναζήτησε και κατέγραψε το σύνολο των κοινόχρηστων χώρων, δηλαδή εκατοντάδων περιπτώσεων. Κατά την ανάρτηση του κτηματολογίου στην πρωτεύουσα όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν αποδοθεί στον Δήμο Αθηναίων. Oπότε οι αποκαλούμενοι κοινόχρηστοι χώροι αποδίδονται στους πολίτες με τη μορφή «πάρκων τσέπης», χώρων αναψυχής, αθλητισμού και περιπάτου, ευρέων κοινόχρηστων χώρων κ.ά. 

Ο Δήμος Αθηναίων έχει επίσης πρωτοστατήσει στη θεσμοθέτηση ώστε τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη εντός των διοικητικών ορίων του κάθε ΟΤΑ να περιέλθουν στην ιδιοκτησία των εκάστοτε δημοτικών αρχών και όχι γενικά στο Δημόσιο, για να είναι πιο άμεση και προσιτή η αξιοποίησή τους σε όφελος των δημοτών.

Ηδη, ως γνωστόν, έχουν δημιουργηθεί τα πρώτα «πάρκα τσέπης», ενώ περιήλθαν στον Δήμο Αθηναίων και αμφισβητούμενες επί δεκαετίες σημαντικές εκτάσεις, όπως π.χ. η Κονίστρα Πετραλώνων. Ταυτοχρόνως ξεκαθαρίζονται και οι χώροι των οποίων το ιδιοκτησιακό καθεστώς ήταν πολύπλοκο, ενώ δεν έλειπαν και οι περιπτώσεις διαμφισβητήσεως μεταξύ δήμου και ελληνικού Δημοσίου. Ακόμη και περιπτώσεις σχολείων υπήρξαν, τα οποία επί δεκαετίες παρέμεναν σε ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το ξεκαθάρισμα επιτρέπει πλέον την ελεύθερη διαχείρισή τους και την αξιοποίησή τους μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων. Εννοείται ότι μέσω όσων προαναφέρθηκαν δρομολογείται και η διευθέτηση του πλήθους των μη συντελεσθεισών απαλλοτριώσεων.   

Εν κατακλείδι, ο Δήμος Αθηναίων είναι σε θέση πλέον, έπειτα από δύο αιώνες, να γνωρίζει το σύνολο της περιουσίας του. Οπότε δύναται να προβεί και σε εκμεταλλεύσεις που θα αποφέρουν έσοδα σε δύσκολη οικονομική συγκυρία. Κυρίως όμως αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Εννοείται πως η προσπάθεια είναι αδιάλειπτη και θα συνεχίζεται παρακολουθώντας την καθημερινή ζωή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή