Οταν ο Τζέσε έτρεψε σε φυγή τον δικτάτορα

Οταν ο Τζέσε έτρεψε σε φυγή τον δικτάτορα

Κύριε διευθυντά
Το κείμενο του συνεργάτη σας κ. Κώστα Λεονταρίδη (28/7) «Ο Ινδιάνος Τζίμι, ο μαύρος Τζέσε» με γύρισε στα χρόνια του Δημοτικού, κατοχικά και μετακατοχικά. Είχα κάτι τετράδια με γαλάζια εξώφυλλα στην τέταρτη σελίδα των οποίων αναγράφονταν οι παγκόσμιες επιδόσεις στίβου.

Η μνήμη μου διασώζει από τα ονόματα των παγκόσμιων πρωταθλητών μόνον το όνομα του Τζ. Οουενς, ίσως και του επικοντιστή Ουόρμερνταμ, με ρεκόρ 4.70 θαρρώ – οι άλτες είχαν πρωτόγονα κοντάρια τω καιρώ εκείνω.

Ο νους μου δεν συγκράτησε τις επιδόσεις του Οουενς. 10.3 ή 10.8 στα 100; Η διαφορά είναι τεράστια. Και στο απλούν άλμα είχε περάσει τα 8 μέτρα; Οχι, δεν ξέρω να ψάχνω στο Διαδίκτυο, ούτε έχει νόημα να διαπιστώσω πότε η μνήμη μου χαμογελάει και πότε με εκθέτει.

Λοιπόν μου αρκεί –και με το παραπάνω– ότι ο Τζέσε Οουενς ανάγκασε τον Φύρερ ν’ αποχωρήσει έξαλλος και διαψευσμένος από το στάδιο. Ο τάλας –και τυφλός– αδυνατούσε να εγκολπωθεί την ολοφάνερη αλήθεια πως «Ολα τα παιδιά του Θεού έχουν φτερά», έξοχα διατυπωμένη από τον Ευγένιο Ο’ Νηλ στο ομότιτλο θεατρικό του έργο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή