Εδμόνδος Αμπού, βαθιά θαυμαστής μας

Εδμόνδος Αμπού, βαθιά θαυμαστής μας

Κύριε διευθυντά
Ο έγκριτος δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Νίκος Κωνσταντάρας με άρθρο του που δημοσιεύθηκε την 16-7-21 στην πρώτη σελίδα, με τίτλο «Ερωτας ανεξήγητος και ακλόνητος», σχολιάζει το βιβλίο του Γάλλου περιηγητή, δημοσιογράφου, συγγραφέα και ακαδημαϊκού (δεν πρόλαβε να ενδυθεί την τήβεννο) Εδμόνδου Αμπού, «Η Ελλάδα του Οθωνα», που παρουσίασε ο έτερος έγκριτος Τάκης Θεοδωρόπουλος στην «Κ», όπου αφού έχει χλευάσει με χορταστική ειρωνεία τους Ελληνες και το βασίλειό τους, που γνώρισε στην Αθήνα το 1852-54, παρατηρεί μια απροσδόκητη χαρά στο γεμάτο δηλητήριο –αλλά και απολαυστικό– βιβλίο και επισημαίνει την αγάπη και το δέσιμο που έχουν οι Ελληνες με τον τόπο τους και με τις πέτρες τους. 
Στα όσα πολύ επιτυχώς επισημαίνει για τους Ελληνες και για τον τόπο τους ο συνεργάτης σας προσθέτω τρία σημαντικά και αξιόλογα σημεία, τα οποία και εγώ διαπίστωσα στο εν λόγω βιβλίο, που προμηθεύτηκα και διάβασα. Γράφει ο Γάλλος περιηγητής στο υπόψη βιβλίο του: 1. Εχει έλθει στην Ελλάδα για να δει τον λόφο της Ακρόπολης, «τον ωραιότερο λόφο στον κόσμο». 2 «Η ελληνική φυλή αποτελεί τη μεγάλη πλειονότητα του έθνους. Είναι μια πραγματικότητα την οποία ορισμένοι προσπάθησαν να θέσουν εν αμφιβόλω… σύμφωνα με μια παράδοξη σχολή… η οποία μετατρέπει τα παιδιά του Αριστείδη σε συμπολίτες του αυτοκράτορα Νικολάου. Αρκεί να έχουμε μάτια να ξεχωρίσουμε τους Ελληνες, έναν λαό λεπτό και φίνο, από τους… Η ελληνική φυλή έχει ελάχιστα αλλοιωθεί και οι ψηλοί αυτοί νεαροί με την ευλύγιστη κορμοστασιά… ανήκουν προφανώς στην οικογένεια που εφοδίαζε τον Φειδία με μοντέλα. Η ελληνική φυλή είναι ξερακιανή, νευρώδης και λεπτή όπως η χώρα που τους τρέφει». 3. «Η Αρκαδία, που οι ποιητές τόσο τραγούδησαν, δεν είναι μια χώρα της όπερας Κομίκ (δηλαδή του λυρικού θεάτρου). Αυστηρά τοπία, απότομα βουνά, βαθιές χαράδρες, ορμητικοί χείμαρροι… Η Νέδα (το μοναδικό ελληνικό ποτάμι με θηλυκό όνομα)… έχει δύο διαφορετικές όψεις: κοντά στο χωριό Παύλιτσα σχηματίζει μικρούς καταρράκτες που νομίζεις πως είναι του Τίβολι σε μικρογραφία. Μια ώρα μετά… έμοιαζε με την κοίτη του Σηκουάνα όταν λιώνουν τα χιόνια».
Αξιοσημείωτο εν προκειμένω είναι ότι ο Αμπού είναι ένας από τους λίγους συγγραφείς και περιηγητές που επισκέφθηκαν την Ελλάδα στα πρώτα είκοσι χρόνια από την κήρυξή της ως ανεξάρτητου και ελεύθερου κράτους και για τον λόγο αυτό έχουν σημασία τα όσα, καλά κατά τη γνώμη μου, γράφει για τους Ελληνες και τη χώρα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή