Η καρυδιά «ενεργεί» πυροσβεστικά

Η καρυδιά «ενεργεί» πυροσβεστικά

Kύριε διευθυντά 
Ο  Αρμαγεδδών των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών σε τόσο πολλά σημεία της χώρας μας αυτές τις πυρίκαυστες ημέρες του Αυγούστου προκαλεί και αμφισβητεί τις δυνατότητες όλων μας, κυβέρνησης, τοπικών διοικήσεων και πολιτών. Mέγιστος συντελεστής ταχύτητας και επέκτασης των καταστροφών είναι, βέβαια, τα πεύκα: γεμάτα ρετσίνι, φορτωμένα κουκουνάρες και ξερές πευκοβελόνες, εύφλεκτα προσανάμματα σε κατοικημένες αλλά και δασικές και ημιορεινές περιοχές παντού στην Ελλάδα.

Η ανεξέλεγκτη βλάστηση πεύκων πρέπει να περιοριστεί άμεσα, μάλλον με την πρωτοβουλία ιδιωτών και τοπικών διοικήσεων. Μια εναλλακτική λύση προσφέρει η φύτευση της μεσογειακής καρυδιάς κατά φαρδιές λωρίδες, εμβόλιμες σε αγροτικές/δασικές εκτάσεις ή και περιφερειακά σε ιδιωτικά κτήματα. Η καρυδιά ενεργεί πυροσβεστικά, όχι μόνον επειδή διαθέτει μεγάλη περιεκτικότητα νερού (75% κατ’ ελάχιστον) αλλά και επειδή δεν μεταφέρει τις φλόγες, ούτε δημιουργεί πυρίκαυστες μάζες που διακινούν δυνατοί άνεμοι. Εάν φλόγες φωτιάς μεταδοθούν σε καρυδιά, το δένδρο θα τσουρουφλιστεί, θα καούν φύλλα και κλαδιά ανάλογα με την ένταση φωτιάς-ανέμου, αλλά η καρυδιά δεν θα καταστεί εστία φωτιάς, δεν θα μεταδώσει φλόγες. Η καρυδιά θα προτιμήσει τη σιωπηλή «αυτοκτονία» ή το ολοκαύτωμα των κλαδιών της για να περισώσει τον γενναίο κορμό της και τις βαθιές (όχι τις επιφανειακές!) ρίζες της.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να οργανωθεί η σωστή φύτευση της νέας Βαρυμπόμπης, Αφιδνών, Θρακομακεδόνων, βόρειας Αττικής. Η μελλοντική παραγωγή καρυδιών θα μετριάσει (ίσως και θα καλύψει την πρώτη δεκαετία) τα έξοδα προμήθειας υγειών ποικιλιών Juglans regia.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή