Τα δημόσια έργα ανήκουν στον λαό

Τα δημόσια έργα ανήκουν στον λαό

Κύριε διευθυντά
Επιτέλους, ο Κυρ. Μητσοτάκης στην από 6/7/21 ομιλία του στη Βουλή για τον Ε65 (απόληξη προς την Εγνατία Οδό), και με πολύ δισταγμό, αναγνώρισε ότι τα μεγάλα έργα της περιόδου 2004-2009, σύλληψη, σχεδιασμός και εν πολλοίς εκτέλεση, έγιναν επί κυβερνήσεων Ν. Δημοκρατίας, χωρίς να αναφέρει καν τα ονόματα του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, εμπνευστού των μεγάλων οδικών αξόνων – Πρόγραμμα Δρόμοι Ανάπτυξης. Μόνο το όνομα του Αντ. Σαμαρά ανέφερε για το υπ’ όψιν τμήμα του Ε65 (προφανώς, για λόγους κομματικής ισορροπίας εντός της Ν.Δ., επειδή ο τελευταίος του ασκεί έντονη εσωκομματική κριτική), ενώ οι άλλοι δύο, κύριοι εκτελεστές των έργων, παραμένουν ταπεινοί και σιωπηλοί, κατά τη ρήση του Κων/νου Καραμανλή, «έργα και όχι λόγια».

Καλές είναι οι φιέστες και οι παρουσιάσεις των μεγάλων έργων (ΒΟΑΚ, επέκταση του μετρό Αθηνών, αεροδρόμια Fraport κ.λπ.), αλλά πρέπει να υπάρχουν το πολιτικό θάρρος και η παρρησία να αναφέρονται και τα ονόματα όσων εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν εν πολλοίς (όσο πρόλαβαν) τα γιγαντιαία δημόσια έργα της περιόδου (2004-2009) και μάλιστα σε διάστημα μερικών ετών, χωρίς τυμπανοκρουσίες και θορυβώδεις φιέστες:

Α) Οδικοί άξονες: Εγνατία Οδός-ΠΑΘΕ-Ολυμπία Οδός (Αθήνα-Πάτρα-Πύργος και Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα/Σπάρτη), Ιόνια Οδός και, τέλος, ο σχεδιασμός του Ε65.

Β) Από το 2007 το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ είχε προγραμματίσει τον ΒΟΑΚ – το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, την αξιοποίηση του Ελληνικού, χωροταξικό σχέδιο ανάπλασης για όλη την Αττική και για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Γ) Επέκταση και εμβάθυνση των κρίσιμων λιμανιών Ηγουμενίτσας και Αλεξανδρούπολης, επέκταση αεροδιαδρόμου Θεσσ/νίκης και πολλά άλλα, τα οποία είτε εκτελέστηκαν είτε έμειναν στα χαρτιά ως πρόγραμμα, λόγω της πολιτικής αλλαγής τον Σεπτέμβριο του 2009 και της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε.

Οπως έλεγε και ο Γεώργιος Σουφλιάς, «τα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, παρά μόνον στον ελληνικό λαό». Τα ονόματα όμως των συντελεστών τους είναι αδήριτη ανάγκη να αναφέρονται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Φθάσαμε στο σημείο να ακούμε τα ονόματα των πρωταγωνιστών της περιόδου εκείνης από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 και όχι από τη Ν.Δ. που συνέλαβε, σχεδίασε και εν πολλοίς υλοποίησε τα παραπάνω έργα. Δεν είναι κρίμα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή