Σκυταλοδρομία της απόγνωσης

Σκυταλοδρομία της απόγνωσης

Κύριε διευθυντά
Tι ΣΥΡΙΖΑ, τι Ν.Δ. Η ίδια ανικανότητα στη διαχείριση φυσικών καταστροφών λόγω έλλειψης προετοιμασίας και διαθέσιμων μέσων πρόληψης. Κάθε χρόνο ο δασικός πλούτος της Ελλάδας ολοένα και λιγοστεύει. Χιλιάδες στρέμματα καμένης γης προστίθενται στον μακάβριο κατάλογο των προηγούμενων ετών. Ο κυριότερος λόγος που συμβαίνουν εδώ σε τέτοια έκταση, πέρα από την κλιματική αλλαγή με τους παρατεταμένους καύσωνες και τους ισχυρούς ανέμους, είναι η εγκληματική αμέλεια της πολιτείας τα τελευταία 55 χρόνια, που κάνει τα στραβά μάτια για τα χιλιάδες αυθαίρετα που ξεφυτρώνουν παντού σαν μανιτάρια μέσα στα δάση και –ω του θαύματος!– αδειοδοτούνται κατόπιν εορτής και παίρνουν φως, νερό και τηλέφωνο.

Πουθενά αλλού στον πολιτισμένο κόσμο δεν έχει γίνει τέτοιος βιασμός του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικά του πάλαι ποτέ πανέμορφου αττικού τοπίου. Θυμάμαι, π.χ., την περιοχή της λίμνης του Μαραθώνα πριν από μισόν αιώνα. Παρθένος τόπος! Την επισκέφτηκα ξανά πριν από δύο μήνες περίπου κι έφριξα. Περνάς το φράγμα και συναντάς παντού το γνωστό ελληνικό καρακιτσαριό με τα ημιτελή «εξοχικά», τη βάρβαρη κακογουστιά, τα γύψινα σιντριβάνια και τις πλαστικές γλάστρες στα μπαλκόνια. Το ίδιο είχε αφεθεί να γίνει και στο Μάτι, που πριν από τρία χρόνια και μετά τις επισκέψεις εντυπωσιασμού αρχηγών και στελεχών της τότε κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και την επαναφορά του τεράστιου ζητήματος της κατεδάφισης των αυθαιρέτων που κλείνουν την πρόσβαση στη θάλασσα, το θέμα ξεχάστηκε. Η διαχείριση τέτοιων κρίσεων, όπως αυτή που βιώνουμε με τις μεγάλες φωτιές και τους καπνούς που πνίγουν Αττική, Εύβοια κ.λπ., απαιτεί οργάνωση και προετοιμασία. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, οι πολιτικοί το μόνο που φρόντισαν ήταν να μη μειωθούν σχεδόν καθόλου οι αποδοχές τους από το 2009 και μετά, ώστε να έχουν το περιθώριο να ρημάζουν εμάς τους υπόλοιπους με συνεχείς περικοπές εισοδημάτων, φόρους και ακρίβεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή