Πότε χάσαμε τη Βόρεια Μακεδονία;

Πότε χάσαμε τη Βόρεια Μακεδονία;

Κύριε διευθυντά 
Την 1η Αυγούστου, ο κ. Γιανναράς στην επιφυλλίδα του «Ηδονικοί αυτόχειρες» μεταξύ των άλλων κάνει μια ιστορική αναδρομή της ευρύτερης περιοχής μας με τη φράση: «Τόσο στον Πρώτο όσο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα πολέμησε με το μέρος των νικητών, η Τουρκία τάχα ουδέτερη – όμως ο Ελληνισμός έχασε τις πανάρχαιες κοιτίδες του: Μικρασία, Πόντο, Ιμβρο, Τένεδο, Βόρεια Κύπρο, Βόρεια Μακεδονία, ενώ η απόλεμη Τουρκία τα κέρδισε όλα».

Θα εστιάσουμε μόνο στη Βόρεια Μακεδονία, αφού τα υπόλοιπα απαιτούν ιστορική διατριβή!

Εχασε η πατρίδα μας τη Βόρεια Μακεδονία, την κέρδισε δηλαδή η Τουρκία, όπως υπονοεί ο κ. καθηγητής; Μάλλον αγνοεί την Ιστορία, ή ηθελημένα την παραποιεί.

Διότι το σημερινό κράτος «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» από τον 14ο αιώνα πέρασε στην οθωμανική κυριαρχία. Με τους Βαλκανικούς Πολέμους η περιοχή διανεμήθηκε μεταξύ Ελλάδος, Σερβίας και Βουλγαρίας. Η γιουγκοσλαβική διοίκηση από το 1929 έως το 1941 υπήγαγε το τμήμα της δικής της Μακεδονίας στην επαρχία του Βαρδάρη με πρωτεύουσα τα Σκόπια. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αναπτύχθηκε αντιφασιστικό αντάρτικο, που μετά τον πόλεμο οδήγησε στα σχέδια του Τίτο, που ονόμασε την περιοχή Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σαν ομόσπονδη δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Το 1991, με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, έγινε ανεξάρτητο κράτος, με τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η Ελλάς αντέδρασε, απαιτώντας την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», κάτι που στην ουσία δεν έγινε κατορθωτό. Διότι 140 και πλέον χώρες την αποκαλούσαν με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με τις ισχυρότερες να δίνουν το βάρος στην αντιδικία (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ε.Ε.) εναντίον των ελληνικών θέσεων.

Το 2018 υπεγράφη η συμφωνία των Πρεσπών και άλλαξε το όνομα του κράτους σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Μάλλον ο κ. Γιανναράς εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η φιλόξενη «Καθημερινή» δημοσίευσε επιστολή μου στις 4-10-2019 με τίτλο «Διαβάζοντας ιστορία και η Βόρεια Μακεδονία», όπου είχα αντικρούσει τον ισχυρισμό του πως η Ευρώπη «χάρισε τη Μακεδονία στους αργοφτασμένους Σκοπιανούς».

Τώρα ισχυρίζεται πως χάσαμε τη Βόρεια Μακεδονία! Μα πότε την είχαμε; Επί Βυζαντίου ναι, αλλά δυστυχώς πέρασαν έξι και πλέον αιώνες, και έκτοτε δεν μας ανήκει πια.

Η Ιστορία δεν έχει ευαισθησίες, λέει την αλήθεια, έστω και αν δεν μας αρέσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή