Κύριε διευθυντά
Στο φύλλο της «Κ» της 21.7.21 σελ. 7, υπάρχει δημοσίευμα με τίτλο «Αλλάζει η πλατεία Συντάγματος». Η τρίτη παράγραφος του δημοσιεύματος αυτού έχει ως εξής:
«Οπως διευκρινίζει ο Δήμος Αθηναίων, ο σχεδιασμός λαμβάνει υπ’ όψιν την ιστορική εξέλιξη της πλατείας και χειρίζεται με αφαιρετικότητα και λειτουργικότητα την αποκατάσταση συνέχειας της πλατείας Συντάγματος, μέχρι το αντιληπτό όριο των κτιριακών μετώπων στην κορυφή του πεζοδρόμου της Ερμού· λαμβάνει υπ’ όψιν (…) την κομβική οδική σύγκλιση, την εμπορική κινητικότητα, ενώ φέρνει σε μεγαλύτερη επαφή τις ροές πεζών με την Ερμού, δημιουργώντας μια νέα και ενιαία αισθητική γλώσσα».
Βεβαίως, έπειτα από αυτή τη διευκρίνιση αισθάνθηκα υπερήφανος ότι και με τον δικό μου οβολό, τον οποίο καταβάλλω στον δήμο επί οκτώ και πλέον δεκαετίες, θα γίνει μία ακόμη ανάπλαση της πλ. Συντάγματος (έχω χάσει τον λογαριασμό, αλλά νομίζω ότι είναι η πέμπτη μετά τον Β΄ Π.Π.), αυτή τη φορά όμως με αφαιρετικότητα και λειτουργικότητα και αποκατάσταση της συνέχειας μέχρι το αντιληπτό όριο των κτιριακών μετώπων… ενώ θα φέρει σε μεγαλύτερη επαφή τις ροές πεζών με την Ερμού, δημιουργώντας μια νέα, ενιαία αισθητική γλώσσα.
Με συντριβή ομολογώ την αγραμματοσύνη μου, ώστε να εννοήσω τόσο βαθιά επιστημονικές έννοιες, αλλά διερωτώμαι η διευκρίνιση του δήμου δίδεται για να την εννοήσουν μόνον οι ειδικοί ή για όλους τους Αθηναίους οι οποίοι και θα πληρώσουν; Στην τελευταία περίπτωση νομίζω ότι το γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων (την ύπαρξη του οποίου πληροφορήθηκα από επιστολή του που δημοσιεύθηκε στα «Γράμματα Αναγνωστών» της «Κ» της 3/6/21 και την οποία εσχολίασα με επιστολή μου που δημοσιεύθηκε στην «Κ» της 29/6/21, χωρίς να υπάρξει απάντηση μέχρι σήμερα) θα μπορούσε (ελπίζω) να εκδώσει μιαν ανακοίνωση, σε απλή γλώσσα, κατανοητή και από μη ειδικούς, με την οποία να εξηγεί τη σκοπιμότητα, την αναγκαιότητα και το προσδοκώμενο όφελος από τη σκοπουμένη ανάπλαση.
Ας έχει υπ’ όψιν του ο Δήμος Αθηναίων ότι οι βαρύγδουπες εκφράσεις ή προκαλούν θυμηδία ή μαρτυρούν αδυναμία προβολής ουσιαστικών επιχειρημάτων.
Τέλος, επειδή στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι: «Σε ένα χρόνο διαπιστώθηκαν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, όπως ότι οι δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θορύβου μειώθηκαν και ο δείκτης οδικής ασφάλειας αυξήθηκε», ερωτώ ποιαν αξιοπιστία έχουν οι μετρήσεις που έγιναν εν μέσω πανδημίας, και με ποιου είδους απαγορεύσεις (κυκλοφοριακές – λειτουργίας καταστημάτων κ.λπ.). Προφανώς προέχει να γίνει το έργο, έστω και με αναξιόπιστα στοιχεία.