Η μνήμη του Αϊλάν, τα παιδιά-ασπίδες

Η μνήμη του Αϊλάν, τα παιδιά-ασπίδες

Κύριε διευθυντά
Σοκαρισμένος, όπως όλοι μας, με το δράμα στο Αφγανιστάν, κυρίως με τα παιδάκια που οι γονείς τους κρατάνε σαν ασπίδες (όπως και στα συρματοπλέγματα του Εβρου το 2020), θυμήθηκα μια προσωπική εμπειρία, πριν από χρόνια στο Παρίσι, που νομίζω αποδεικνύει τον βασικό λόγο τού γιατί οι μουσουλμάνοι δεν ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους, όπως κόπτονται οι γονείς σε όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες.

Σε μια επίσκεψή μου, στο διαμέρισμα ενός Γάλλου φίλου, χτύπησε την πόρτα ένας μουσουλμάνος γείτονάς του και του ζήτησε να τηλεφωνήσει (τότε δεν υπήρχαν κινητά).

Υστερα από λίγο ήρθε και η γυναίκα του, με τη μαντίλα της, κρατώντας από το χέρι ένα μικρό αγόρι. Τότε, ο πατέρας του ρώτησε το αγοράκι: «Και εσύ ποιος είσαι;» Η γυναίκα του: «Καλά, δεν γνωρίζεις τον γιο σου, τον Μοχάμεντ;». Και τότε ο πατέρας λέει: «Οταν έχεις 9 παιδιά, πού να τα 
ξεχωρίζεις όλα!…».

Συμπέρασμα:

Οταν ο γονιός έχει ένα, δύο ή τρία παιδιά τούς δίνει όλη την αγάπη, στοργή και ασφάλεια που διαθέτει. Και φυσικά ακόμα και τη ζωή του, αν χρειαστεί, για να σώσει τη ζωή των παιδιών του… Αλλά, όταν έχεις 9, 10 παιδιά, όπως στις περισσότερες μουσουλμανικές οικογένειες, η «ποσότητα» αμβλύνει τα συναισθήματα που διέπουν μια οικογένεια όπως την ξέρουμε στη Δύση. Και τότε, δεν είναι μακριά η στιγμή που θα βάλεις ασπίδα το σπλάχνο σου, για να περάσεις τα σύνορα, τόσο εγωιστικά, σαν γονιός…

Να προσθέσω ακόμα ότι και τα ελάχιστα εναπομείναντα πατρικά συναισθήματα τα πνίγει η φωνή του μουεζίνη, που τους λέει ότι αν σκοτωθεί το παιδί τους από τους άπιστους, θα πάει στον Παράδεισο.

Και έτσι, με ήσυχη συνείδηση ο πατέρας κρατάει ασπίδα το παιδί του για να γλιτώσει ο ίδιος, σίγουρος ότι οι Δυτικοί θα τον αφήσουν να περάσει, επειδή νοιάζονται πρωτίστως για την ασφάλεια των παιδιών, αντίθετα με τον ίδιο.

Κλείνοντας υπενθυμίζω τον άτυχο Αϊλάν, το παιδάκι που το πτώμα του βρέθηκε στην ακτή της Κω, και απεδείχθη ότι διακινητής της βάρκας με τους μετανάστες, από την οποία πνίγηκε ο Αϊλάν, ήταν ο ίδιος ο πατέρας του! Και μετά γυρίζει τον κόσμο, δείχνοντας τη φωτογραφία του πτώματος του γιου του, για να μαζεύει λεφτά!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή