ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Περί κριτικής και περί ουσίας

Κύριε διευθυντά
Στο τελευταίο του άρθρο («Πάρτε μαζί σας νερό») της 15/8/21, ο κ. Χρ. Γιανναράς, σχολιάζοντας την κυβερνητική στρατηγική αντιμετώπισης των προσφάτων μεγάλων καταστρεπτικών πυρκαγιών στη χώρα μας, συμπεραίνει ότι, κατά τη γνώμη του, η ολοφάνερη απόφαση της εξουσίας ήταν: «Ας καούν τα σπίτια, αρκεί να μην υπάρξουν νεκροί, να γλιτώσουμε τη σύγκριση με το επίσημο κρατικό έγκλημα στο Μάτι. Στόχος πάντοτε να κερδηθούν οι εντυπώσεις».

Εάν πράγματι ο κ. Γιανναράς πιστεύει ότι όλη αυτή η γιγαντιαία κινητοποίηση, όλη αυτή η ηρωική προσπάθεια του συνόλου των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση αυτής της φοβερής καταστροφής έγινε με στόχο να κερδηθούν οι εντυπώσεις, λυπούμαι πολύ: άδικη, άστοχη, κακόβουλη και εξωπραγματική κριτική. Οσο για την κριτική της κάλυψης των διαδραματισθέντων από νεαρούς ρεπόρτερ, έχει δίκιο: τα παιδιά δεν ξέρουν καλά ελληνικά, αλλά αυτό δεν είναι το πρωτεύον σε τέτοιες καταστάσεις… Το ουσιώδες είναι η εκ του πλησίον απεικόνιση της πραγματικότητας με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, που απαιτεί θάρρος και κόπο.

Γλωσσολογικές ή γλωσσοπλαστικές ικανότητες δεν απαιτούνται. Ευτυχώς, διότι «ούτε οι κυβερνώντες πρέπει απαραιτήτως να είναι φιλόσοφοι, ούτε φιλόσοφοι κατ’ ανάγκη να κυβερνούν».