Περί ταυτότητας νεοελληνισμού

Περί ταυτότητας νεοελληνισμού

Κύριε διευθυντά
Η επιφυλλίδα της 25-6-2021, του καθηγητή κ. Χρήστου Γιανναρά, με τίτλο «Ελληνας χωρίς ταυτότητα», είναι πολύ σημαντική για την ελληνική επικαιρότητα. Η νόθευση της ταυτότητας του νεοελληνισμού είναι αποτέλεσμα μεθοδευμένων ενεργειών. Και η ενέργεια αυτή βρήκε ευνοϊκό έδαφος για να αναπτυχθεί και να κυριαρχήσει. Δυστυχώς, αυτοκριτική για το θέμα αυτό δεν κάναμε ποτέ! «Θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία…». Ξεκινήσαμε για την Πόλη και την Αγιά Σοφιά και παραλίγο να βρεθούμε στη Μελούνα και τελικά, όλοι «συνωστισμένοι» στην Ψωροκώσταινα. Ολοι! Κωνσταντινουπολίτες, Σμυρνιοί, Ιωνες, Καππαδόκες, Πόντιοι… όλοι! Και από τη Μικρασία φύγαμε νικημένοι και σφαγμένοι… Από την Ανατολική Θράκη, γιατί φύγαμε; Ποια μάχη δώσαμε και χάσαμε εκεί; Γιατί άδοξα την εγκαταλείψαμε και το βάλαμε στα πόδια; Δεν έχει κανείς το θάρρος να το πει; 

Η ταυτότητά μας ήταν ξεκάθαρη, την έχει ορίσει ο Ισοκράτης: «Ελληνες είναι οι μετέχοντες της ημετέρας παιδείας». Και ο Παύλος στην Αθήνα απέδειξε ότι, ως μέτοχος της ελληνικής παιδείας, ήταν Ελληνας. Γνώριζε τον Αρατο, ποιητή και φιλόσοφο, που αυτοί δεν τον ήξεραν και τούς πέταξε στα μούτρα εκείνο το «του γαρ και γένος εσμέν»! Αλλά ποιος να τα θυμηθεί αυτά σήμερα; Ο Φαλμεράιερ, ναι αυτός που κάποτε έλεγε ότι είμαστε Σλάβοι, το 1833 είπε ότι θα μας φέρει ο Οθωνας την «Ευρωπαϊκή Ελληνικότητα». Και ο μεν Οθωνας στο βαυαρικό οικόσημό του είχε έναν ωραιότατο παλαιολόγειο δικέφαλο αετό. Ομως, ενώ τόσοι και τόσοι ναοί, σε όλη την Ελλάδα, αναρτούν και τις κίτρινες σημαίες με τον δικέφαλο αετό, στη Μητρόπολη των Αθηνών, ποτέ! Και η «Παναγία» της είναι Madonna, όχι ΜΡ-ΘΥ! Και μπροστά στον Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγο στήσανε έναν τεράστιο «Αντιβασιλέα – Μητροπολίτη»!.. και Αυτόν, πάλι καλά, τον ξεσήκωσαν και τον βάλανε δεξιά στην πλατεία, κάτω από τα πλατάνια. Τότε ήταν μικρά, με τον χρόνο μεγάλωσαν και με τα κλαδιά τους τον σκέπασαν και τώρα «δεν φαίνεται», ξεχάστηκε… Ποιος θυμάται πότε πέθανε, πώς και γιατί; Αυτή είναι η μοίρα των θνητών! Οι «νεκροί» να ξεχνούν… Οσοι ζωντανοί και όσοι ζουν, θα θυμούνται και θα δοξολογούν… Ναι, είμαστε Ελληνες… όσοι πιστοί. 
Να είστε καλά, όσοι Ελληνες… οι άλλοι, «είναι καλά»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή