Δεν υπάρχουν στεγανά στις επιστήμες;  

Δεν υπάρχουν στεγανά στις επιστήμες;  

Κύριε διευθυντά 

Η  εισβολή άλλων σε ξένα «επιστημονικά χωράφια» σε καμία περίπτωση δεν κανονικοποιείται επειδή απλώς είναι επαναλαμβανόμενη. Η τακτική αυτή απλώς είναι εμφατική επανάληψη του λάθους και δεν ριζώνει στην επιστημονική γνώση και μεθοδολογία. Εν προκειμένω, η ενασχόληση  άλλων ειδικοτήτων με τα δασικά οικοσυστήματα γίνεται για δύο λόγους.  

1. Καλοπροαίρετα ίσως λόγω αφέλειας ή ευαισθησίας αλλά και ίσως εξαιτίας μιας καλής διάθεσης για εθελοντισμό. 

2. Εκ του πονηρού με εντελώς ιδιοτελή τρόπο που υποκρύπτει προσωπικό ή συντεχνιακό συμφέρον. 

Σε μια «κανονική δυτική» χώρα που σέβεται το επιστημονικό προσωπικό της και την επένδυση που έχει κάνει η ίδια σε αυτό σπουδάζοντάς το δωρεάν σε επίπεδο βασικού πτυχίου αλλά πιθανόν και μεταπτυχιακών τίτλων, η εισβολή άσχετων ειδικοτήτων σε άλλο αντικείμενο έπρεπε να αποδοκιμάζεται άμεσα με χλευασμό. 

Η γνώση εννοιών όπως η Δασοκομία, η Δασική Διαχείριση, η  Οικολογία των Πυρκαγιών, η Υλοχρηστική κ.ά. δεν αποκτάται μέσω άλλων σπουδών πλην των σπουδών στην επιστήμη της Δασολογίας. Σε καμία περίπτωση η γνώση δεν κατακτιέται εν μια νυκτί, μέσω της συχνής παρουσίας στα ΜΜΕ ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν χαρίζεται από πολιτικούς και δεν τοποθετείται στον νου με μέσον. 

Η Δασολογική Επιστήμη, χωρίς να διεκδικεί την απόλυτη αλήθεια, αυτονόητα έχει τα στεγανά της όπως όλες οι επιστήμες. Δεν είναι συντεχνία και δεν είναι προσωπικό συμφέρον, όπως και καμία επιστήμη δεν πρέπει να είναι. Αυτονόητα όλα αυτά; Προφανώς όχι για όλους. Είμαι ρομαντικός; Προφανώς ναι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή