ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Οι πυρκαγιές και οι βουλευτές

Κύριε διευθυντά
Είναι γνωστό πως εάν ένας βουλευτής έχει παθητική στάση (είναι «γλάστρα») στο Κοινοβούλιο και δεν υποβάλλει ούτε μία ερώτηση στη διάρκεια της θητείας του, δυστυχώς, ουδεμία κύρωση προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής και δεν υπάρχει η παραμικρή παρακράτηση από τον μισθό του. 

Είναι επίσης γνωστό τοις πάσι (άρα και στους 5 βουλευτές) πως (δυστυχώς) η θητεία των στρατευσίμων ταυτίζεται με τη λούφα. Με το δεδομένο αυτό, τα τελευταία 20 χρόνια είχαν δημοσιευθεί στον Τύπο επιστολές μου με τίτλο «Ο στρατός στα δάση». Κανένας υπουργός δεν μου απήντησε ποτέ, διότι απλούστατα περί άλλων τυρβάζουν. Οταν όμως έχουμε το δεδομένο ότι κάθε χρόνο (επί 15 χρόνια) η Εύβοια καίγεται, όφειλαν οι 5 βουλευτές της να αφυπνισθούν από τον βαθύτατο ανατολίτικο λήθαργό τους και να εισηγηθούν τελεσφόρες λύσεις για να μη θρηνούμε μετά τις τραγωδίες. Εάν όμως δεν έχουν την ως άνω δυνατότητα, τότε όφειλαν τουλάχιστον να υιοθετούν προτάσεις όπως και η ανωτέρω για τις περιπολίες του στρατού και της πυροσβεστικής στα δάση. Η λύση είναι απλή: περιπολία στις εισόδους και εξόδους των δασών με ασύρματους και αναγραφή του αρ. Ι.Χ. καθώς και του ΑΔΤ του οδηγού. Εάν είχε υιοθετηθεί η πρότασή μου αυτή δεν θα είχε καεί ούτε ένα δέντρο. Δυστυχώς, η πρότασή μου αυτή υιοθετήθηκε (έπειτα από 20 χρόνια) και συγκεκριμένα στις 23/8/21, όταν πλέον ήταν αργά, αφού τώρα θρηνούμε στα αποκαΐδια των 518.160 στρεμμάτων πλέον αυτών της Καρύστου. Η δεύτερη πρότασή μου αρχές Μαΐου στον Αρχηγό της Πυροσβεστικής (με κοινοποίηση σε πρωθυπουργό κ.λπ.) για spots σε τρία κρατικά κανάλια για το τι πρέπει οι πολίτες να αποφεύγουν στα δάση, έπεσε στον κάλαθο των αχρήστων λόγω αφασίας και παραλυσίας των αρμοδίων. Καμία ωφέλεια πλέον δεν έχει η υλοποίηση της πρότασης αυτής ύστερα από χρόνια και δη τον Αύγουστο από την Πολιτική Προστασία.

Αραγε, δεν θα ήταν σοφότερο να δίνουμε τεράστια σημασία στην πρόληψη παρά να ξοδεύουμε δισ. για τη μερική αποκατάσταση των αναρίθμητων ζημιών; Αλλωστε, μετά τα μνημόνια δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξοδεύουμε δισ. για να διορθώνουμε τις γκάφες υπουργών και βουλευτών. Οταν μάλιστα συμβαίνουν βιβλικές οικολογικές τραγωδίες, οι κυρώσεις σε αυτούς πρέπει να είναι ποινές ισοβίου καθείρξεως. Οι πολιτικοί απεδείχθησαν για πολλοστή φορά μοιραίοι. Ελπίζω οι 5 βουλευτές να διδαχθούν επιτέλους από τις τραγωδίες και να αφυπνίζονται πριν αυτές συμβούν και να μην ενεργούν ως μωρές παρθένες. Οι πολιτικοί που είναι ανίκανοι να τις προλαμβάνουν, πρέπει να έχουν το σθένος να παραιτούνται και όχι να περιμένουν την αποπομπή τους. Οψόμεθα!