Από το Αφγανιστάν έως το Αιγαίο

Από το Αφγανιστάν έως το Αιγαίο

Κύριε διευθυντά 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επικράτεια του Αφγανιστάν (οι λέξεις «έθνος» και «κράτος» μάλλον δεν εκφράζουν πλέον το συνονθύλευμα εμφύλιων σπαραγμών που εξουσιάζουν τον χώρο) θα αναγκαστεί να υποκύψει στους πανίσχυρους δαίμονες της ιστορίας της: φανατικό ισλάμ, φυλετική ανδροκρατία, καλλιέργεια και εμπόριο οπίου. Η Δύση προκλητικά, απροσχημάτιστα αποχωρεί αφήνοντας πίσω της προδοτικά κενά, αλλά και τα σταθερά,  όμορα γεωπολιτικά διλήμματα – διεξόδους  των Αφγανών ηγετών – το Πακιστάν (με σύμμαχο την Τουρκία), το Ιράν, τα φιλορωσικά Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν, την Κίνα (κατηγορούμενη για την έντονη καταπίεση των Ουιγούρων στο σχεδόν όμορο Ξινγκάνγκ).

Δεν υπάρχει αμφιβολία επίσης ότι το μεταναστευτικό κύμα Αφγανών προς την Ευρώπη, όσο απειλητικό και όπως φαίνεται σήμερα, θα αποτραπεί εν μέρει από τους ίδιους τους Ταλιμπάν και θα διασπαστεί περαιτέρω από τις απαιτήσεις των όμορων διεξόδων που αναγκαστικά το κατευθύνουν. Η θηριώδης οθωμανική βουλιμία που εκτρέφει τον Ερντογάν κατευθύνεται από τις διεθνείς εξελίξεις προς το πολλά υποσχόμενο χάος της Κεντρικής Ασίας και ενθαρρύνεται από διαμεσολαβητικές ευκαιρίες εντός του ισλαμικού κόσμου. Μετά το débacle (πανωλεθρία) του Αφγανιστάν, η Ευρώπη κατέπεσε στην ατζέντα του Ερντογάν στο status μιας δευτερεύουσας  παρενόχλησης. Για την Αγκυρα, το όραμα της Pax Ottomana δυναμώνει και εξαπλώνεται σχεδόν ανεμπόδιστα προς τους αχανείς ορίζοντες της Ασίας των μωαμεθανικών πληθυσμών και φανατικών φεουδαρχών του τρόμου. Για τον σουλτάνο Ερντογάν η οθωμανική αυτοκρατορία του 2050 θα διαφεντεύει την Κεντρική Ασία, όπως η Κίνα την ανατολική και η Ρωσία τη βόρεια. 

Αναμφίβολα οι κοσμοϊστορικές αυτές εξελίξεις θα επηρεάσουν βαθύτατα την Ελλάδα για τις επόμενες δεκαετίες. Προφανώς τις πρώτες επιπτώσεις θα τις δούμε στο μεταναστευτικό. Ποιες θα είναι αυτές; Και με ποιον τρόπο θα επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική των «κλειστών δομών»; Επανειλημμένες πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης μας βεβαιώνουν για τις κάθετες μειώσεις των μεταναστευτικών ροών σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (ανεξάρτητα αν αυτό οφείλεται στην πανδημία, στην αποτελεσματικότητα της ακτοφυλακής μας ή και στα δύο). Αρα λοιπόν, γιατί παραμένει  ακόμα η χώρα μας προσκολλημένη στην υποδοχ  δεκάδων χιλιάδων μεταναστών με τις κατασκευές «κλειστών δομών» στη Λέσβο, στη Χίο, και αλλού; Η Τουρκία κατασκευάζει απρόσκοπτα τείχος 240 χλμ. στα ανατολικά της σύνορα, τα οποία μάλιστα προστατεύει με ένοπλες στρατιωτικές μονάδες! Η Ελλάδα γιατί δεν προστατεύει με ανάλογη αποτελεσματικότητα τα σύνορα του Αιγαίου, ιδιαίτερα μάλιστα αφού ήδη το έπραξε στον Εβρο;

Ο μεγαλόπνοος υπουργός Μετανάστευσης οφείλει να χρησιμοποιήσει τις ευνοϊκές στατιστικές με τις οποίες του αρέσει να αυτοσυγχαίρεται για να διαμορφώσει επιτέλους αποτελεσματική, αποτρεπτική πολιτική στα σύνορα του Αιγαίου. Η κρίση του Αφγανιστάν προσφέρει μια αστάθμητη ευκαιρία, όχι μόνον επειδή εκτρέπει τον ασιατικό διάδρομο εισόδου μεταναστών, αλλά και επειδή στρέφει τις οθωμανικές φιλοδοξίες του Ερντογάν προς την ισλαμική Κεντρική Ασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή