ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Περί λήθης και Ιστορίας

Κύριε διευθυντά 
Στις 4 Σεπτεμβρίου ο κ. Σάκης Μουμτζής έγραψε το άρθρο «Περί αποστασίας», παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη εμφάνιση της λέξης στην κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω του ανασχηματισμού. Το άρθρο όμως προσπαθεί να εξαγνίσει την Αποστασία του 1965, ρίχνοντας την ευθύνη στον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Ο κ. Μουμτζής έχει εμμονή με τα τότε γεγονότα, διαστρεβλώνοντάς τα. Η φιλόξενη «Καθημερινή» δημοσίευσε επιστολή μου στις 17/7/2021 με τίτλο «Ιουλιανά, Αποστασία και η Ιστορία», που απαντούσε στον αρθρογράφο σε άρθρο του για τα τότε γεγονότα, που τα παρουσίαζε μονομερώς.

Γράφει ότι «Τον Ιούλιο του 1965 υπήρξαν δύο τάσεις μέσα στην Ενωση Κέντρου για το πώς θα αντιμετωπιστεί η σύγκρουση με τα Ανάκτορα. Ο Γεώργιος Παπανδρέου υποστήριζε ότι ο πρωθυπουργός του 52% δικαιωματικά μπορούσε να αναλάβει και το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και η ομάδα των βουλευτών που είχαν πρωτοστατήσει στον Ανένδοτο, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, υποστήριζε πως το μείζον εκείνη τη στιγμή ήταν να παραμείνει ενωμένη η Ενωση Κέντρου στην εξουσία και να συμβιβαστεί ο πρωθυπουργός με τον ανώτατο άρχοντα». Ο αρθρογράφος διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, διότι δεν υπήρχαν δύο τάσεις μέσα στην Ε.Κ. (Το κόμμα υπό τον πρωθυπουργό Παπανδρέου ήταν ενωμένο και κανείς δεν γνώριζε την προετοιμασία του πραξικοπήματος των στρατηγών από τον βασιλιά και παράλληλα των συνταγματαρχών, που τελικά επικράτησε).

Ο Παπανδρέου ήθελε να αλλάξει τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Γαρουφαλιά και τον αρχηγό ΓΕΣ Γεννηματά ως ελεγχόμενους από το παλάτι, με ανθρώπους εμπιστοσύνης του. Ηθελε να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο. Ο βασιλιάς αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα. Ο Γαρουφαλιάς, όμως, παρέμενε στο υπουργείο παρά την αποπομπή του, όταν τον διέγραψε ο πρωθυπουργός από το κόμμα. Ο Παπανδρέου δεν ήθελε να χαρακτηριστεί «πρωθυπουργός υπό απαγόρευσιν», αφού δεν θα μπορούσε να είναι και υπουργός Εθνικής Αμύνης, πράγμα σαφώς αντισυνταγματικό και είπε στον βασιλιά πως την επομένη θα στείλει εγγράφως την παραίτηση.

Ο βασιλιάς όμως έτοιμος, σε 50 λεπτά όρκισε τον αναμένοντα πρώτο αποστάτη πρωθυπουργό Νόβα. Τα γεγονότα εκείνα και η συνεχισθείσα σαλαμοποίηση της Ε.Κ. μέχρι να επιτευχθεί πλειοψηφία στη Βουλή των αποστατών βουλευτών μαζί με την ΕΡΕ και να αναλάβει ο τρίτος αποστάτης πρωθυπουργός Στεφανόπουλος, έχουν μείνει στη συλλογική μνήμη σαν Αποστασία. Μόνο ο κ. Μουμτζής φαίνεται να το αγνοεί.
Η τραγική συνέχεια είναι γνωστή με τη χούντα και την κατοχή της Κύπρου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα εγκλήματα που στιγμάτισαν τη χώρα μας. Το διάβασμα της Ιστορίας είναι υποχρέωση όλων.