Τότε, στα έδρανα με τα φυσεκλίκια

Τότε, στα έδρανα με τα φυσεκλίκια

Κύριε διευθυντά
Συχνά, διακεκριμένοι αρθρογράφοι της «Κ», όπως οι Α. Δοξιάδης και Μ. Τσιντσίνης, έχουν αναφερθεί στα ξεπερασμένα πλέον δίπολα: δεξιό – αριστερό / προοδευτικό – συντηρητικό και στις βάσει αυτών αχρείαστες έως επιβλαβείς διακρίσεις πολιτών και πολιτικών.

Ομως, «το δεξιό και το αριστερό, ως πολιτικές και ιδεολογικές παραδόσεις, ξεχωρίζουν σε λίγα μεγάλα ζητήματα, όπως η έκταση του κράτους, η ελευθερία του επιχειρείν, η ατομική ή η συλλογική ευθύνη». Κατά τα άλλα, κάθε αριστερόμετρο ή δεξιόμετρο έχει χάσει στις μέρες μας κάθε υπόσταση, καθώς, όχι σπανίως και πολύ σωστά, έχουμε δει προοδευτικούς να κυβερνούν χάρη στις ψήφους των συντηρητικών και το αντίστροφο.

Ωστόσο, σκοπός της παρούσας δεν είναι η περαιτέρω ανάλυση του θέματος. Σκοπός μου είναι να γίνει ευρύτερα γνωστό ένα επεισόδιο που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ, κατά τα πρώτα χρόνια του Εμφυλίου, με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο δάσκαλο και θεμελιωτή της Ιδιωτικής Οικονομικής στην Ελλάδα, Μάριο Τσιμάρα.

Η μαρτυρία, από επιστολή του Α. Κούρκουλου στον Ο.Τ. – 5/1/84: «Στις παραμονές του εμφυλίου πολέμου, ένα χειμωνιάτικο πρωινό, ο καθηγητής μπήκε στην αίθουσα διδασκαλίας για να κάνει το προγραμματισμένο του μάθημα. Οταν μπήκε στην τάξη, είδε έναν πίνακα γεμάτον συνθήματα από τις αντιμαχόμενες πολιτικές παρατάξεις και πάνω στα έδρανα ακουμπισμένα αυτόματα όπλα, πιστόλια και φυσεκλίκια. Κάθισε για λίγο σιωπηλός, κοίταξε τους φοιτητές στα μάτια και είδε με δέος ένα μίσος να κυματίζει στο βλέμμα τους. Μετά, πήρε μια κιμωλία, χώρισε τον πίνακα οριζοντίως και είπε: “Συνήθισα στη ζωή μου να μη χωρίζω τους ανθρώπους κάθετα, σε δεξιούς και αριστερούς, αλλά οριζόντια σε ανώτερους και κατώτερους. Για μένα είστε κατώτεροι άνθρωποι και δεν μπορώ να κάνω μαζί σας μάθημα”.

»Αφησε την κιμωλία και έφυγε για το γραφείο του παρά τις παρακλήσεις των φοιτητών να μείνει και να κάνει μάθημα. Ξαναγύρισε στην τάξη μόνον όταν όλοι οι φοιτητές ενωμένοι πήγαν στο γραφείο του και του υποσχέθηκαν ότι δεν θα ξανακουβαλήσουν τα όπλα τους και τις πολιτικές τους αντιθέσεις στην τάξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή