Βουνά χαρτούρας, «σπάταλες» κάλπες, κομματικά σαΐνια, μήπως ήρθε η ώρα για την e-ψήφο;

Βουνά χαρτούρας, «σπάταλες» κάλπες, κομματικά σαΐνια, μήπως ήρθε η ώρα για την e-ψήφο;

Κύριε διευθυντά 
Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες όπου δεν υπάρχει επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφος. Επίσης δεν γίνεται καν σκέψη για πρόωρη ψηφοφορία, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αλλά αυτή η ευκαιρία, όπου δόθηκε στους πολίτες, αύξησε κατά πολύ τη συμμετοχή. Κάθε κόμμα που συμμετέχει στις εκλογές αναγκάζεται να δαπανά δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να τυπώνει ψηφοδέλτια. Το κράτος τυπώνει πολλά εκατομμύρια φακέλους.

Ολα αυτά είναι σπατάλη χρημάτων, αλλά και φυσικών πόρων, και ασυγχώρητος αναχρονισμός. Οι Ελληνες, όπως και άλλοι πολίτες στα ανεπτυγμένα κράτη, θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν ηλεκτρονικά και δι’ αλληλογραφίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σε ειδικά εκλογικά τμήματα. Το μείζον είναι να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική διαδικασία. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν την ωριμότητα να συμφωνήσουν στις ασφαλιστικές δικλίδες της εγκυρότητας της ψήφου. Παράλληλα με την ύπαρξη των ψηφοδελτίων στα εκλογικά τμήματα, το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε να προσφέρει στους πολίτες διαδικτυακά όλα τα ψηφοδέλτια προς εκτύπωση, και ο καθένας να τυπώνει αυτό που επιλέγει. Ο ψηφοφόρος ας προσέρχεται στο εκλογικό τμήμα μόνο με αυτό, χωρίς φυσικά να το επιδεικνύει εκεί. Τι έννοια έχει η τελετουργική περισυλλογή όλων των ψηφοδελτίων στην εποχή μας; Η εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Οι νέοι τρόποι ψηφοφορίας, πρόωρης, ηλεκτρονικής και δι’ αλληλογραφίας, ευνοούν τη συμμετοχή των πολιτών και εξοικονομούν πόρους και χρήμα. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που προχωράει εντυπωσιακά σε τόσο πολλούς τομείς της κοινωνικής μας ζωής, οφείλει να εκπορθήσει την εκλογική διαδικασία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή