Ελλάδα, Τουρκία, Ε.Ε. και μεταναστευτικό

Ελλάδα, Τουρκία, Ε.Ε. και μεταναστευτικό

Κύριε διευθυντά 
Το μεταναστευτικό αλλάζει για τη χώρα μας. Η παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας και η απομάκρυνση του κατευνασμού της μέσω εμβολιασμών (ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες της Ασίας και της Αφρικής) περιόρισε σημαντικά τους διακινητές. Το 18μηνο διάστημα μειωμένων ροών που διανύσαμε έδωσε στις Ε.Δ. και στο Λ.Σ. την ευκαιρία να θωρακίσουν τα σύνορά μας. Η πρόσφατη κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και η απέλπιδα προσπάθεια φυγής εκατομμυρίων Αφγανών ενεργούν ήδη σαν ανασταλτικοί παράγοντες για την Ελλάδα, αποτρέποντας αυξημένες μεταναστευτικές εισροές.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανών που κατευθύνονται μέσω όμορων κρατών προς τη Δύση προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Τουρκίας, όχι μόνο με τείχος 240 χλμ. ενισχυμένο με ένοπλες στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά και με την αλλαγή εξωτερικής πολιτικής προς την Ε.Ε.: «Δεν επιθυμούμε πλέον να μας πληρώνετε για να κρατούμε εκατομμύρια μεταναστών στην επικράτειά μας», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες. «Δεν θα δεχθούμε μετανάστες από το Αφγανιστάν». 

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Ερντογάν επιβάλλει την αποχώρηση μεταναστευτικών πληθυσμών που ήδη εργάζονται και έχουν εγκατασταθεί στην Αγκυρα και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Το μήνυμα συνοψίζεται: «Καιρός να επιστρέψετε στις πατρίδες σας, η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για εσάς».
Δεδομένων αυτών των εξελίξεων, και της αυταρχικής, συχνά βίαιης απαγόρευσης των Ταλιμπάν για ελεύθερη μετανάστευση Αφγανών, οι φραγμοί εντείνονται, η Τουρκία καθιστά τον εαυτό της αναγκαστικό ασιατικό σύνορο, ενώ η Ε.Ε. προτρέπει τη φιλοξενία των μεταναστευτικών ροών σε ισλαμικές χώρες όμορες με το Αφγανιστάν. 

Μοιραίες συνέπειες θα αποτελέσουν η εμπλοκή της Ρωσίας στα κράτη-δορυφόρους της Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν, αλλά και της Κίνας όπου οι καταπιεσμένοι Ουιγούροι του Ξινγκάνγκ δεν απέχουν παρά λίγα χιλιόμετρα από το ανατολικό Αφγανιστάν. 

Ο Ελληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ήδη εκτιμήσει τις ευνοϊκές εξελίξεις και σταθμίσει ορισμένες συνέπειές τους. Η κατασκευή πολυάνθρωπων κλειστών δομών στη Λέσβο και στη Χίο έχει ήδη τεθεί υπό αμφισβήτηση. Η μερκελική πολιτική της επιτρόπου Γιόχανσεν βάλλεται πλέον στα φόρουμ των Βρυξελλών, αλλά και με δημόσιες δηλώσεις, πάντοτε εν αναμονή των εκλογών στη Γερμανία. 

Η Τουρκία αντιμετωπίζεται tit-for-tat στο πεδίο της Κύπρου και των γεωτρήσεων, ενώ ο Εβρος και το Αιγαίο προκαλούν κυρίως διπλωματικές κινήσεις και αντιπερισπασμούς. Σε πολλά διμερή και διεθνή ζητήματα το υπουργείο του κ. Μηταράκη αναγκαστικά ακολουθεί τις μελετημένες πρωτοβουλίες του ΥΠΕΞ μας.

Το μεταναστευτικό καθίσταται πλέον πρόβλημα ευρωπαϊκό, όχι ελληνοτουρκικό. Ο οθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν στρέφεται προς την αχανή Ασία, εν μέρει και για να εξευμενίσει τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα πρέπει σθεναρά να επιδιώξει την περίοπτη θέση που της ανήκει στον άξονα σταθερότητος και ειρήνης της Ανατολικής Μεσογείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή