Παντρεμένος άνδρας

Κύριε διευθυντά
Ο αγαπητός και σεβαστός καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης έγραψε στις 21/9/2021 την επιστολή «Παρά τω… και Δόξα τω Θεώ…».

Ο κ. Τόλης είναι πρωτοπόρος στον τομέα του. Εκανε το πρώτο bypass στον Ευαγγελισμό το 1971, συνέχισε στον ιδιωτικό χώρο με την πρώτη καρδιοχειρουργική κλινική στο «Υγεία», όπου και το 1990 πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στη χώρα μας. Εχει γράψει το γλαφυρό αυτοβιογραφικό βιβλίο «Με το χέρι στην καρδιά» που απολαύσαμε. Στην επιστολή του όμως δίνει ερμηνεία της λέξης «παντρεμένος» που ίσχυε παλαιότερα, αλλά όχι σήμερα. «Οι άνδρες είναι δυνατόν να είναι έγγαμοι ή νυμφευμένοι. Οχι παντρεμένοι. Παντρεμένες είναι δυνατόν να είναι μόνον οι γυναίκες, εάν το επιθυμούν. Μετά τον γάμο τους, παλαιότερα εκαλούντο ύπανδροι γυναίκες». 

Ο Μπαμπινιώτης στο ετυμολογικό του λεξικό αναφέρει: παντρεύω = συνάπτω γάμο (για γυναίκα, αλλά ήδη στα μεσαιωνικά ελληνικά και για άνδρα). Στο χρηστικό λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών: «παντρεύω (για γονέα ή κηδεμόνα) = δίνω σε γάμο τον γιο ή την κόρη μου». Το υπερλεξικό του Παγουλάτου γράφει: «παντρεμένος, -η, -ο: αυτός (αυτή) που έχει παντρευτεί, που είχε ή έχει σύζυγο». Ο Μπαμπινιώτης στο λεξικό των δυσκολιών και των λαθών στη χρήση της Ελληνικής γράφει: «Το παντρεύομαι σήμερα χρησιμοποιείται στην καθημερινή ομιλία τόσο για άντρα και για γυναίκα». Στο επίτομο λεξικό Δημοτικής Χάρη Πάτση, βρίσκουμε τη φράση: «Ολο παντρολογιέται αλλά δεν τον θέλει καμιά».
Ευχαριστούμε τον αγαπητό επιστολογράφο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή