Λύπη για το άρθρο «Καθηγητικό Overdose»

Λύπη για το άρθρο «Καθηγητικό Overdose»

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,
Διάβασα με λύπη το άρθρο του κύριου Δρυμιώτη στην Καθημερινή με θέμα «Καθηγητικό Overdose». Σε μία χώρα όπου η αλήθεια και η αξιοκρατία τελούν υπό συνεχή επίθεση, κανονικά δεν θα έπρεπε να με παραξενεύουν τέτοιες απαξιωτικές απόψεις, πολύ δε περισσότερο όταν ο συγγραφέας που αυτοσυστήνεται ως «σύμβουλος επιχειρήσεων», δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν έχει ιδιαίτερη εκτίμηση στα ακαδημαϊκά προσόντα, και είναι εμφανώς αδαής στο επιστημονικό αντικείμενο που επιχειρεί να σχολιάσει με περισσή αναίδεια και ακρισία. Ο κ. Δρυμιώτης αναγορεύει τον εαυτό του σε κριτή όλης της επιστημονικής κοινότητας την οποία υποβαθμίζει αλαζονικά κάτω από τη δικιά του επιχειρηματική τεχνογνωσία χρησιμοποιώντας φτηνά ανέκδοτα. Σε ένα σοβαρό θέμα όπως η θανατηφόρα πανδημία, η ανάμειξη πολιτικής παραφιλολογίας και κομματισμού με την επιστήμη μόνο κακό μπορεί να κάνει.  

Ως Έλληνας επιστήμονας που έχω δουλέψει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό νιώθω διπλά προσβεβλημένος από τέτοιου είδους συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον Ελλήνων πανεπιστημιακών. Για παράδειγμα o κ. Δρυμιώτης αντιγράφει κατά λέξη συκοφαντικό κείμενο άγνωστου ανώνυμου συγγραφέα από το Πρώτο Θέμα πέρυσι τον Δεκέμβριο το οποίο παραμορφώνει άρθρο της Washington Post και τις επιστημονικές θέσεις του κ. Ιωαννίδη. Για παράδειγμα, ο κ. Ιωαννίδης ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι θα υπάρχουν μόνο 10.000 νεκροί στις ΗΠΑ. Η χονδροειδής αυτή παραποίηση που προέρχεται από τα κατακάθια των social media πρέπει να σταματήσει. Οι εργασίες του κ. Ιωαννίδη πάνω στην αναποτελεσματικότητα των δρακόντειων lockdown σε σχέση με στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και πάνω στην ευρύτατη διασπορά του ιού έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, είναι ευρύτατα αποδεκτές και αναφερόμενες στην επιστημονική βιβλιογραφία, και η απήχησή τους τις τοποθετεί ήδη ανάμεσα στις 20 δημοσιεύσεις με τη μεγαλύτερη απήχηση Altmetric ανάμεσα σε εκατομμύρια επιστημονικών δημοσιεύσεων όλων των επιστημονικών πεδίων, όπως μπορεί οποιοσδήποτε να διαπιστώσει δημόσια στο www.dimensions.ai.

Με παρόμοιο τρόπο επιτίθεται στον καθηγητή φαρμακολογίας κ Κούβελα, προφανώς αγνοώντας την θεμελιώδη έννοια της επιστημονικής αμφισβήτησης που αποτελεί τον βασικότερο κανόνα της επιστήμης στην προσπάθεια αναζήτησης της αλήθειας. Είτε λοιπόν διαφωνούμε είτε συμφωνούμε, για το ισχαιμικό επεισόδιο του κ Χαρδαλιά, ο κ Κούβελας είπε ότι ακριβώς ορίζει η επιστήμη του, και οι κανόνες υποβολής της κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ. Την εμβολιαστική προσπάθεια που δυστυχώς παραπαίει δεν την πλήττει ο κ. Κούβελας, αλλά ανήθικες προσπάθειες να παρουσιάσουν τον κ. Κούβελα ως δήθεν αντιεμβολιαστή.

Απ’ όλο το θλιβερό και απόλυτα συκοφαντικό αυτό άρθρο, θα συμφωνούσα ωστόσο με ένα μόνο σημείο. Τον τίτλο του. Πράγματι, η Ελλάδα έχει καθηγητικό και επιστημονικό overdose. Τόσο που της επιτρέπει να εξάγει καθηγητές και επιστήμονες στο εξωτερικό, και να μπορεί να υπερηφανεύεται διαρκώς για τα κατορθώματά τους. Προφανώς ο κ Δρυμιώτης αγνοεί πλήρως ότι οι Έλληνες καθηγητές εντός της χώρας μας, έχουν φέρει δισεκατομμύρια Ευρώ μέσω ανταγωνιστικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων την τελευταία δεκαετία μόνο. Αγνοεί επίσης ότι οι Έλληνες καθηγητές και επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό κατά κύριο λόγο πρωτοστατούν, βραβεύονται, καταλαμβάνουν κορυφαίες θέσεις στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, και αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην παρουσία και την περίοπτη θέση της χώρας μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ο καθηγητής κ Ιωαννίδης τον οποίο με τόση ευκολία συκοφαντεί, είναι ένας από τους σημαντικότερους καθηγητές στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα, με επιστημονική απήχηση που τον κατατάσσει στους 10 κορυφαίους επιστήμονες (από τα 30 εκατομμύρια επιστημόνων παγκοσμίως), είτε μας αρέσει είτε όχι.

Καταλαβαίνει όμως κανείς ότι χάνεται κάθε μέτρο και λογική όταν ο οποιοσδήποτε κ. Δρυμιώτης πιστεύει ότι έχει την κατάλληλη γνώση και μπορεί να διακρίνει τους καθηγητές πανεπιστημίου σε καλούς και κακούς. Σε μία εποχή όπου μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας νομίζουν ότι έχουν γίνει αυθεντίες επί παντός βιοϊατρικού επιστητού καταναλώνοντας ανώνυμα σκουπίδια παραπληροφορίας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία με περισσή ευκολία δεν διστάζουν να παραποιούν όχι μόνο τα γεγονότα αλλά και τις συνεντεύξεις, δυστυχώς δεν κινδυνεύει μόνο η έγκυρη ενημέρωση αλλά και η ίδια η επιστήμη.

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να διαφωνούν για θέματα για τα οποία δεν έχουμε ακόμα πλήρη γνώση και θα συνεχίζουν να ενημερώνουν και συχνά να αλλάζουν τις απόψεις τους, όπως επιτάσσει η καλύτερη επιστημονική παράδοση αλλά και η φυσική εξέλιξη της επιστήμης. Το μόνο που θα μπορεί να κάνει ο κάθε κ Δρυμιώτης, είναι να χαίρεται και να υποστηρίζει αυτή την παράδοση γιατί σε αυτή οφείλει όλες οι βιοϊατρικές κατακτήσεις και τις προόδους στον τομέα της υγείας που απολαμβάνει σήμερα. Η μόνη του υποχρέωση αν σέβεται τον εαυτό του είναι ελέγχει την εγκυρότητα των πληροφοριών που καταναλώνει πριν τα μεταφέρει επώνυμα με το άρθρο του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή