ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Γιατί ψηφίζω θερινή ώρα

Κύριε διευθυντά
Θα ήθελα να τοποθετηθώ σχετικά με την επικείμενη απόφαση της χώρας μας για σταθεροποίηση της ώρας, είτε στο θερινό είτε στο χειμερινό ωράριο. Την τελευταία Κυριακή κάθε Οκτώβρη μέχρι και σήμερα, που ο ουρανός άρχιζε να σκοτεινιάζει τόσο νωρίς, θυμάμαι την ψυχολογία μου να υποβαθμίζεται αυτόματα. Κάθε φορά η ίδια αίσθηση: αντιλαμβανόμουν τους ανθρώπους γύρω μου να διακατέχονται από μια ξαφνική στεναχώρια, λες και προετοιμάζονταν εκ προοιμίου για έναν βαρύ χειμώνα. Ολα αυτά εξαιτίας της αλλαγής ώρας στη χειμερινή! 

Αδυνατώ να φανταστώ μια καθημερινότητα όπου η νύχτα θα έρχεται όλο τον χρόνο από νωρίς, τη στιγμή που μας δίδεται η δυνατότητα ως χώρα να επιλέξουμε το καταλληλότερο για εμάς ωράριο. 

Σε μια πανέμορφη, ηλιόλουστη, μεσογειακή, τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα μας, η κατανάλωση, η διασκέδαση και εν γένει η κοινωνική απόλαυση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη ζώνη των ωρών της ηλιοφάνειας και άρα με τη θερινή ρύθμιση του ωραρίου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι όταν χαράζει, δεν έχουν ξυπνήσει όλοι οι άνθρωποι, ενώ όταν νυχτώνει, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ξύπνιοι… Αντιθέτως, υιοθετώντας το χειμερινό ωράριο, στον απόηχο και της κλιματικής αλλαγής που ζούμε με τους ολοένα και εντονότερους καύσωνες, η ζέστη το καλοκαίρι θα κορυφώνεται μια ώρα νωρίτερα, με αποτέλεσμα, εκτός όλων των άλλων, τη νωρίτερη πτώση της απόδοσης των εργαζομένων εντός του ωραρίου τους. Προφανώς η χειμερινή ώρα έχει το πλεονέκτημα της πρωινής εξοικονόμησης ενέργειας, δεδομένου βέβαια ότι όλες οι εργασίες θα συνεχίσουν να εκτελούνται στα ίδια ωράρια, όμως πέραν αυτού τίποτα δεν μπορεί να με πείσει υπέρ της χειμερινής ώρας στην Ελλάδα. 
Ψηφίζω λοιπόν δαγκωτό θερινή ώρα!