Η ομιλία μου στην Ακαδημία 

Η ομιλία μου στην Ακαδημία 

Κύριε διευθυντά 
Με την παρούσα θέλω να εκφράσω την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά μου (λόγω και της μακράς συνεργασίας μου με την «Καθημερινή») για το προσβλητικό, συκοφαντικό και ανακριβές δημοσίευμα συνεργάτη σας («Καθημερινή» 29/9/2021) με τον απαράδεκτο τίτλο «Αμαρτίες Ακαδημίας». Χωρίς μάλιστα, ως φαίνεται, τον προσήκοντα εκδοτικό έλεγχο, και βεβαίως την επιβαλλόμενη διασταύρωση της αξιοπιστίας των πληροφοριών. Και συγκεκριμένα:

Το πρώτο σκέλος του δημοσιεύματος, που αφορά τη Διακήρυξη των 160 (μη δημοσιευθείσα στην «Καθημερινή», αν και είχε εγκαίρως αποσταλεί), στρεφόμενο ιδιαίτερα κατά των 10 υπογραφόντων ακαδημαϊκών (μεταξύ των οποίων 4 πρώην πρόεδροι της Ακαδημίας Αθηνών), είναι εκτός των ορίων ελευθερίας του Τύπου, της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και μετροέπειας με απαξιωτικούς έως χυδαίους χαρακτηρισμούς, και εν γένει ύφους μη συμβατού με το επίπεδο της εφημερίδας. Τα αναφερόμενα περί ιδεολογημάτων, όπως ο χαρακτηρισμός των 160 που υπογράφουν τη διακήρυξη, ως δήθεν «εθνικιστών», όπου συγχέεται σκόπιμα ο πατριωτισμός με τον σοβινισμό, αντιπαρέρχομαι ως ανάξια σχολιασμού.

Το δεύτερο σκέλος του δημοσιεύματος, στοχοποιώντας εμένα κατά τρόπο κακόβουλο και στρεβλωτικό της αληθείας, είναι προϊόν παραπληροφόρησης από αναξιόπιστη και ιδιοτελή πηγή (γνωστής στην Ακαδημία για την εχθρότητά της στο πρόσωπό μου), παραβλέπει δε ηθελημένα τις διατάξεις του Οργανισμού της Ακαδημίας, συναφή δικαστική απόφαση και το Σύνταγμα της χώρας μας.

Η περί της γλώσσας, διεπιστημονικής φύσεως, ομιλία μου στην Ακαδημία (εν συνεχεία πολλών άλλων σχετικών ομιλιών και ανακοινώσεων κατά την υπερεικοσαετή θητεία μου στην Ακαδημία) δημοσιεύθηκε νόμιμα στα Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών κατά την προβλεπόμενη από τον Οργανισμό της παγία διαδικασία. Δεν αποτελεί «πόνημα» προώθησης προσωπικών απόψεων –όπως εν προοιμίω της ομιλίας δηλώνεται– αλλά έκθεση των πλέον πρόσφατων απόψεων κορυφαίων διεθνώς γνωστών ειδικών (γλωσσολόγων, ελληνιστών κ.ά.) για ένα μείζον επιστημονικό θέμα με λεπτομερή παράθεση βιβλιογραφικών πηγών. Προδήλως, η γνώμη αυτών, τους οποίους και ευχαριστώ εν κατακλείδι της ομιλίας μου για τα ευνοϊκά τους σχόλια, έχει αναμφισβήτητα ιδιαίτερη βαρύτητα! Συνεπώς, η ύπαρξη τυχόν αντίθετης άποψης (συνήθεις, άλλωστε, είναι τέτοιες διαφωνίες) θα είχε κάποια σημασία, εάν διατυπωνόταν από αντιστοίχου διεθνούς διαμετρήματος επιστήμονα. Αμφιβάλλω όμως αν ο συντάκτης του δημοσιεύματος είχε διαβάσει την ομιλία μου πριν ασκήσει την κριτική του.

Ενόψει των ανωτέρω, τα αναφερόμενα για δήθεν «αμαρτίες» της Ακαδημίας είναι ανακριβή και συκοφαντικά. Ο δε χαρακτηρισμός πραξικοπηματική δημοσίευση της ομιλίας μου είναι κακοήθης, δεδομένου ότι ακολουθήθηκε εν προκειμένω η απόλυτα νόμιμη και πάγια διαδικασία δημοσιεύσεως των επισήμων ομιλιών των απερχομένων προέδρων της Ακαδημίας, παρά τα περί του αντιθέτου διαδιδόμενα και υποστηριζόμενα από την ως άνω αναξιόπιστη πηγή πληροφοριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή