Κουλτούρα καφέ και περιβάλλον

Κουλτούρα καφέ και περιβάλλον

Κύριε διευθυντά
Περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι καφέ παράγονται ανά έτος παγκοσμίως, μαζί με 150 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, καταναλώνονται περίπου 120 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού για την καλλιέργειά του, το οποίο, αναλογικά, αποτελεί ρεκόρ κατανάλωσης μεταξύ όλων των γεωργικών και ζωικών προϊόντων. Με δεδομένο όμως ότι ο όγκος του παραγόμενου καφέ στον πλανήτη προβλέπεται να τριπλασιαστεί στα επόμενα κρίσιμα για το περιβάλλον 20-30 χρόνια, θα δούμε εκτόξευση επί τα χείρω των παραπάνω στοιχείων, καθώς και δραματικές αυξήσεις των καλλιεργήσιμων εδαφών εις βάρος των τελευταίων τροπικών δασών και της άγριας πανίδας.

Ολα αυτά κατατάσσουν τη βιομηχανία του καφέ μεταξύ των πλέον τοξικών για το περιβάλλον, χωρίς να υπολογιστεί η τεράστια ζημιά από τα εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων που προέρχονται από τη συσκευασία και διάθεση καφέ. 

Αντί λοιπόν οι κυβερνήσεις να πολλαπλασιάζουν τη φορολογία του καφέ σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις τής άνευ ορίων καλλιέργειας και διάθεσης του προϊόντος, κάνουν ακριβώς το αντίθετο, όπως η ελληνική κυβέρνηση η οποία διατηρεί τον μειωμένο ΦΠΑ στο 13%! Ξεχνάμε βέβαια ότι μία χώρα όπου  –με τις ευλογίες των κυβερνήσεών της– ανθεί μια καφετέρια ανά περίπου 130 κατοίκους, αναπόφευκτα καλλιεργεί την κουλτούρα της γενικής παραίτησης από κάθε τι εποικοδομητικό, και αναπόδραστα οδηγεί στη δημιουργία των επόμενων και πιο σκληρών «αγανακτισμένων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή