Αναρρωτικές άδειες, προσωπικά δεδομένα

Αναρρωτικές άδειες, προσωπικά δεδομένα

Kύριε διευθυντά
Η διαδικασία που ακολουθείται για μια αναρρωτική άδεια είναι η επίσκεψη σε έναν γιατρό (του Δημοσίου ή ιδιώτη) που θα δώσει μία βεβαίωση (τις περισσότερες φορές χειρόγραφη), η οποία περιέχει βασικά στοιχεία του ασθενούς, μια σύντομη διάγνωση, τις προτεινόμενες μέρες ανάρρωσης, ημερομηνία, υπογραφή και σφραγίδα του γιατρού. Πολλοί αναγνώστες αναγνωρίζουν σε αυτήν την περιγραφή μια γνώριμη εικόνα, που όμως δεν είναι επιτρεπτή για μια σύγχρονη χώρα που θέλει να σέβεται τους κανονισμούς για τα προσωπικά δεδομένα.

Εύλογα θα ερωτηθεί κανείς γιατί να ντραπεί κάποιος εργαζόμενος για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει; Η πρώτη και αυτονόητη απάντηση είναι γιατί έχει κάθε δικαίωμα να προστατέψει τα ευαίσθητα προσωπικά του δεδομένα. Σε δεύτερο επίπεδο, για πολλές ασθένειες υπάρχουν ακόμη προκαταλήψεις· οι φορείς HIV ή ηπατίτιδας, για παράδειγμα, το ξέρουν πολύ καλά αυτό. Επιπλέον, ακόμα κι αν η βεβαίωση δεν καταγράφει τη διάγνωση, σκεφτείτε την πιθανή καχυποψία εις βάρος υπαλλήλου που προσκομίζει χαρτί υπογεγραμμένο από ψυχίατρο.

Η λύση θα μπορούσε να είναι απλή: μέσω της πύλης gov.gr να δίνεται η δυνατότητα σε κάθε γιατρό με δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, να καταγράφει στο σύστημα τα στοιχεία του ασθενούς, τον κωδικό ICD (είναι η διεθνής κωδικοποιημένη ονομασία όλων των παθήσεων) και τον αριθμό των ημερών αδείας. Ο εργοδότης θα ενημερώνεται μόνο για την ύπαρξη έγκυρης βεβαίωσης που δίνει το δικαίωμα στον υπάλληλο να απουσιάζει, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Με αυτόν τον τρόπο εκτός από τα προσωπικά δεδομένα, εξασφαλίζονται και τα εργασιακά δικαιώματα του ασθενούς αλλά και οι πιθανές παρατυπίες με αδικαιολόγητες αναρρωτικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή