Αυτοί οχύρωσαν το Καλπάκι

Κύριε διευθυντά
Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε πάλι το «Αλβανικό Επος», όμως συνεχίζουμε να περιθωριοποιούμε αυτούς που το δημιούργησαν, όπως ενδεικτικά τον ταξίαρχο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο και τον ταγματάρχη πυροβολικού Παναγιώτη Μαυρογιάννη. Αυτοί οχύρωναν επί δύο χρόνια το Καλπάκι μαζί με τον λαό της Ηπείρου, ώστε να μην μπορούν να περάσουν οι Ιταλοί. Σημαντική ήταν βέβαια και η άμυνα του Θρασύβουλου Τσακαλώτου στον ποταμό Καλαμά, καθώς και η άμυνα του λόχου του Κωνσταντίνου Δαβάκη στην Πίνδο.

Γιατί ήταν σημαντικό το Καλπάκι; Αν κοιτάξετε τον χάρτη των ελληνοαλβανικών συνόρων θα δείτε ότι εκεί συναντώνται οι δύο δρόμοι που έρχονται από την Αλβανία σε μία οδική αρτηρία προς τον Νότο.

Η ηρωική άμυνα του λαού της Ηπείρου και της 8ης Μεραρχίας, που αποτελείτο κυρίως από Ηπειρώτες, αναπτέρωσαν το ηθικό των Ελλήνων και τσάκισαν το ηθικό των Ιταλών. Ετσι έγινε δυνατή η δοξασμένη αντεπίθεση του στρατού μας.

Γιατί είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε αυτήν την σημαντική προσφορά στο Εθνος; Οχι για να δικαιωθεί ο Κατσιμήτρος, που αφελώς συμμετείχε στην κυβέρνηση Τσολάκογλου και γι’ αυτό έχει έκτοτε «περιθωριοποιηθεί», αλλά για να αναιρεθεί η επιπόλαιη αυταπάτη ότι νικήσαμε τους Ιταλούς επειδή εμείς είμαστε παλικάρια, ενώ αυτοί ήταν μαλθακοί. Μην ξεχνάμε ότι όλη η παλικαριά που έδειξαν τα φρούρια της γραμμής Μεταξά δεν εμπόδισαν τους Γερμανούς να μπουν στην Ελλάδα από την κερκόπορτα Ειδομένης – Ευζώνων, φθάνοντας στην Θεσσαλονίκη σε τρεις ημέρες. Η υποτιθέμενη στρατιωτική διάνοια του Ιωάννη Μεταξά και του αρχιστράτηγου Αλέξανδρου Παπάγου δεν τους υπέδειξε να οχυρώσουν την κοιλάδα του Αξιού που οδηγεί στην Θεσσαλονίκη. 

Σημαντικό είναι να ξέρουμε σήμερα ότι η παλικαριά μας δεν θα καταφέρει τίποτα χωρίς συστηματική πολύπλευρη και προνοητική οργάνωση της άμυνάς μας.

Οποιοι θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τα γεγονότα εκείνης της περιόδου αξίζει να διαβάσουν το βιβλίο του Κατσιμήτρου Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣΑ ή το βιβλίο του Αλέξανδρου Ζαούση ΟΙ ΔΥΟ ΟΧΘΕΣ. Ο Ζαούσης ήταν έφηβος τότε και κατά την Κατοχή εξέδιδε με τον αδελφό του μίαν μικρή αντιστασιακή εφημερίδα. Μετέπειτα έγινε διακεκριμένος ορθοπεδικός, αλλά και σημαντικός ιστορικός της περιόδου 1940-1950.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή