Περί αξιολόγησης και ευσυνειδησίας

Περί αξιολόγησης και ευσυνειδησίας

Κύριε διευθυντά
Εφαρμόζοντας την αρχή «αξιολόγηση παντού», που αποτελεί τον τίτλο τού κύριου άρθρου της «Κ» της 22/10, θα αποκομίσουμε μόνον οφέλη. Αφού εντοπίσουμε τις ανεπάρκειες των σχολείων στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, θα τις διορθώσουμε και θα βελτιώσουμε την παρεχόμενη εκπαίδευση. Θα παράσχουμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια, που βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις των διεθνών κατατάξεων. Και θα μεταθέσουμε τους αδιάφορους δημοσίους υπαλλήλους, που εκδίδουν μηνιαίως δύο έως τρεις αποφάσεις για παροχή σύνταξης σε δικαιούχους, αντικαθιστώντας τους με ευσυνείδητους υπαλλήλους, που θα εκδίδουν τουλάχιστον τρεις τέτοιες αποφάσεις ημερησίως. 

Ακολουθώντας την ίδια λογική κάθε νουνεχής πολίτης μπορεί να προτείνει την εφαρμογή της ίδιας αρχής και στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα βρούμε γιατί σε ορισμένα νοσοκομεία σημειώθηκε θνησιμότητα μέχρι 100% των ασθενών με COVID-19, που νοσηλεύθηκαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ή γιατί μία καρδιοχειρουργική κλινική εμφάνισε εγχειρητική θνητότητα δωδεκαπλάσια του ανώτερου διεθνώς αποδεκτού ορίου. Διορθώνοντας τις αδυναμίες αυτών των νοσοκομείων θα αποφύγουμε την αδικαιολόγητη απώλεια ανθρώπινων ζωών. Επίσης, θα διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους ο γιατρός που διορίστηκε στη μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας μιας απομονωμένης κοινότητας, δεν έχει διεξαγάγει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του ούτε έναν φυσιολογικό τοκετό. Γιατί, ενώ διαθέτουμε γιατρούς διπλάσιους ή τριπλάσιους απ’ όσους χρειάζεται η χώρα, έχουμε έλλειψη γιατρών σε ειδικότητες πρωτοβάθμιας φροντίδας και υπερεπάρκεια σε ειδικότητες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης. Και γιατί διώχνουμε κάθε χρόνο άριστους αποφοίτους των ιατρικών μας σχολών προτιμώντας να παρέχουν περίθαλψη στον πληθυσμό μας ακόμα και ανεπαρκείς γιατροί. Αν διορθώσουμε αυτές τις ανεπάρκειές μας θα επιτύχουμε βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον Ελληνα πολίτη, γεγονός που πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα της πολιτείας. Διότι σε τελική ανάλυση, η διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής έχει μεγαλύτερη αξία από την έγκαιρη έκδοση μιας απόφασης για παροχή σύνταξης.

Θα είναι ενδιαφέρον να μάθουμε ποια απάντηση θα δώσουν σε αυτή την πρόταση κάθε νουνεχούς πολίτη το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, οι ιατρικές σχολές, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η δημοσιογραφία μας. Ας αναμένουμε…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή