Ο γνωστός-άγνωστος Κάρολος Κουίντος

Ο γνωστός-άγνωστος Κάρολος Κουίντος

Κύριε διευθυντά
Από δημοσίευμα της «Κ» (φύλλο της 15-10-2021), έγινε γνωστή η είδηση περί απονομής του «Ευρωπαϊκού Βραβείου του Καρόλου του Ε΄» στην απερχόμενη καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. 

Επ’ αυτού παρακαλώ να μου επιτραπούν ορισμένες παρατηρήσεις. 

 Το βραβείο φέρει το όνομα του μεγάλου ηγεμόνα των Αψβούργων Καρόλου του Ε΄, αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Εθνους και βασιλέως της Ισπανίας ως Κάρολος ο Α΄. Ο Κάρολος Κουίντος, όπως είναι ευρύτερα γνωστός, πέραν του αγώνα να διατηρήσει ακέραιη την απέραντη αυτοκρατορία που κληρονόμησε από τους γεννήτορές του, διεκρίνετο για τη βαθιά βιωμένη ρωμαιοκαθολική πίστη και τα ριζωμένα, μέσα του, ευγενικά ιδανικά του τέλους της εποχής του ιπποτισμού.

Διαρκείς υπήρξαν οι αγώνες του για την αντιμετώπιση των σταθερά αυξανόμενων δυνάμεων του προτεσταντισμού. Ομως, ειλικρινά διερωτώμαι σε ποιο ακριβώς στοιχείο της προσωπικότητάς του βασίστηκε το φερώνυμο μεγάλο ευρωπαϊκό βραβείο. Προσπαθώντας να δώσω μια απάντηση στο ερώτημα αυτό, έλαβα υπόψη μου τρία καίρια σημεία, που κατά τους έγκυρους μελετητές της ζωής του τον χαρακτηρίζουν. 

Και αυτά είναι: α) Η ηθική ακεραιότητα, β) το αίσθημα προσωπικής τιμής και γ) η άκαμπτη αποφασιστικότητά του στη διατήρηση, υπό το σκήπτρο του, του μεγαλύτερου τμήματος της Ευρώπης. 

 Τα στοιχεία αυτά τον καθιστούν προπομπό της ευρωπαϊκής συνοχής, όπως π.χ. συμβαίνει στην περίπτωση του Καρλομάγνου, που επίσης τιμάται με ευρωπαϊκό βραβείο, που έχει λάβει, πέραν των άλλων ευρωπαϊκών προσωπικοτήτων, και ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής;

 Και μια σχετική λεπτομέρεια. Ημουν παρών, στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Π. Κανελλόπουλου, όταν ο απόγονός του, αρχιδούκας Οθων των Αψβούργων, γιος και διάδοχος του τελευταίου αυτοκράτορα της Αυστρίας Καρόλου του Α΄ (και βασιλέως της Ουγγαρίας ως Κάρολος ο Δ΄), ευρωβουλευτής του CSU, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μέγας φίλος του Κωνσταντίνου Δ. Τσάτσου, πράγματι, αυτός, σημαντικός ευρωπαϊστής, πρόσφερε στον αείμνηστο Πρόεδρο το έργο που συνέγραψε για τον διάσημο πρόγονό του υπό τον τίτλο «Κάρολος ο Ε΄» βιβλίο αναφοράς στη σχετική, περί Καρόλου Κουίντου, διεθνή βιβλιογραφία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή