Η γραφειοκρατία και ο ΔΕΔΔΗΕ

Η γραφειοκρατία και ο ΔΕΔΔΗΕ

Κύριε διευθυντά
Η παρούσα αναφέρεται στην ακραία γραφειοκρατική αντίληψη, στον παραλογισμό και στον αυταρχισμό του ΔΕΔΔΗΕ σε υπόθεση εξυπηρέτησης ενός πολίτη.

1. Για την ηλεκτροδότηση εξοχικού διαμερίσματος του πολίτη, στον 1ο όροφο διωρόφου κτίσματος, η αρμόδια υπηρεσία ΔΕΔΔΗΕ κατασκεύασε την παροχή ρεύματος τον Ιούλιο 2017, ενημερώνοντάς τον πως για τη σύναψη του συμβολαίου ενεργοποίησής της απαιτείτο η προσκόμιση «Υπεύθυνης Δήλωσης για τον καθορισμό των δημοτικών τελών κ.λπ.», θεωρημένης από τον δήμο (δήλωση 2017, εφεξής). Ο πολίτης δεν προχώρησε αμέσως στη σύναψη του συμβολαίου αυτού, για λόγους που δεν αφορούσαν τον ΔΕΔΔΗΕ.

Οταν στις αρχές Ιουλίου 2021 αποφάσισε να προχωρήσει στη σύναψη του συμβολαίου, είχε ήδη, το 2020, λάβει την εγκεκριμένη από τον δήμο «Δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων ακινήτων προς τους ΟΤΑ» της ΚΕΔΕ (δήλωση 2020, εφεξής). Η υπηρεσία ΔΕΔΔΗΕ αρνήθηκε να αποδεχθεί τη δήλωση 2020, απαιτώντας να προσκομιστεί η δήλωση 2017, παρότι:

– Οι δύο δηλώσεις περιλαμβάνουν τα ίδια ακριβώς στοιχεία.

– Με βάση τη δήλωση 2020, διαγράφηκαν οφειλές για Δ.Τ. κ.λπ. και ο δήμος εισπράττει τα Δ.Τ. κ.λπ., για τα δύο διαμερίσματα, μέσω των λογαριασμών ΔΕΗ.

– Η προσκόμιση της δήλωσης 2017, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία με τη δήλωση 2020 που κατείχε ήδη ο πολίτης, συνεπάγεται δαπάνες, κόπο και χάσιμο χρόνου του πολίτη αλλά και του δήμου.

Ο πολίτης, με τρία e-mails, επισήμανε στην υπηρεσία το παράλογο των απαιτήσεών της, αλλά και την περί αυτής σύγχυσή της [απαιτούσε δήλωση 2017, αρχικά μόνο για το προς ηλεκτροδότηση διαμέρισματα (του 1ου ορόφου) και, στο τέλος, και για το ηλεκτροδοτούμενο (του ισογείου) αλλά και άλλα άσχετα].

2. Ολα αυτά τα έθεσα υπόψη του γενικού διευθυντή ανάπτυξης και διαχείρισης δικτύου ΔΕΔΔΗΕ με δύο e-mails (24.8.2021, 23.9.2021), επισυνάπτοντας τα e-mails του πολίτη και της υπηρεσίας ΔΕΔΔΗΕ, προσθέτοντας τα εξής δύο ερωτήματα:

α) Εχει νόμιμο δικαίωμα ο ΔΕΔΔΗΕ να αρνηθεί τη σύνδεση με το δίκτυο μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης διαμερίσματος, με αιτιολογία ότι ο πολίτης προσκομίζει, αντί της δήλωσης που απαιτεί ο ΔΕΔΔΗΕ, την εγκεκριμένη από τον δήμο «δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων ακινήτων προς τους ΟΤΑ» της ΚΕΔΕ, που περιλαμβάνει τα ίδια ακριβώς στοιχεία με εκείνα της δήλωσης που προτιμάει ο ΔΕΔΔΗΕ;
Οταν μάλιστα η αιτιολογία αυτή δεν περιλαμβάνεται στο άρθρο 54 «Περιπτώσεις άρνησης σύνδεσης στο Δίκτυο» του «Κώδικα διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΦΕΚ 78/Β/20.1.2017);

β) Δεν έπρεπε η αρμόδια κεντρική υπηρεσία ΔΕΔΔΗΕ, ευθύς ως θεσμοθετήθηκε η δήλωση ΚΕΔΕ, να τη συμπεριλάβει διαζευκτικά στα απαιτούμενα για την υπογραφή του συμβολαίου ενεργοποίησης της παροχής έγγραφα;

3. Απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ δεν έχω λάβει ακόμα.
Εξήγηση για την υπερφίαλη και ανοίκεια αυτή συμπεριφορά δεν έχω μπορέσει μέχρι σήμερα να βρω.
Να ελπίζω πως κάποιος αρμόδιος που νοιάζεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών, μέσα ή έξω από τον ΔΕΔΔΗΕ, θα ενδιαφερθεί;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή