Ο Μάνος, ο Νίτσε και το τέρας

Ο Μάνος, ο Νίτσε και το τέρας

 Κύριε διευθυντά
Συνήθως όταν λέγεται ή γράφεται κάτι για τον αείμνηστο μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μάνο Χατζιδάκι, όπως και σε πρόσφατο μεγάλο ραδιοφωνικό αφιέρωμα στη μνήμη του, αναφέρεται και ο περίφημος αφορισμός του: «Οταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις να του μοιάζεις». Ωστόσο, κάτι ανάλογο έγραψε πριν από εκατόν είκοσι χρόνια περίπου και ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε: «Οποιος παλεύει με τέρατα, πρέπει να περιμένει ότι σε λίγο θα γίνει και ο ίδιος τέρας». Και στο πρωτότυπο: «Wer mit Ungeheuern kämpft, mag zusehen, dass er nicht dabei zum Ungeheuer wird». (Πέραν του καλού και του κακού – γνωμικά και ιντερμέδια, 146).

Επομένως, υποθέτω ότι δύο τινά συμβαίνουν: ή ο Χατζιδάκις… διόρθωσε λίγο τον Νίτσε ή τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται, κατά το δη λεγόμενον! Μάλιστα ο Γερμανός στοχαστής συνεχίζει στην ίδια παράγραφο: «Και όταν κοιτάζεις για πολύ σε μιαν άβυσσο, κοιτάζει και η άβυσσος μέσα σου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή