«Πάγαινε σκέφτοντας» αλλά όταν γράφουμε…

«Πάγαινε σκέφτοντας» αλλά όταν γράφουμε…

Κύριε διευθυντά
Στο φύλλο της 3ης Νοεμβρίου η «Κ» φιλοξενεί τέσσερα γράμματα αναγνωστών, όλα αφιερωμένα στην Παιδεία, τέκνο της οποίας είναι και η ορθοέπεια. Εμπληκτος, λοιπόν, στην έκτη σελίδα διαβάζω: «ο αρμόδιος υπουργός βιάστηκε απαράδεκτα (…) να υπερασπιστεί τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, επισκέπτοντάς τους (η αραιογράφηση δική μου) στη ΓΑΔΑ».

Ο πάλαι ποτέ συμπολίτης μου Γιάννης Σκαρίμπας, όπως αναμαρτήτως έγραφε «πάγαινε σκέφτοντας», εξίσου αλάθητα θα σκάρωνε και το «επισκέφτοντας τον φίλο μου». Εντούτοις η γλωσσική ελευθερία του Σκαρίμπα είναι απαγορευμένη απολύτως σε πανεπιστημιακούς καθηγητές. Στη σελίδα 12, πρώτη στήλη και παράγραφος, ξανασκοντάφτω: «Μάλιστα, κάποιες φορές απορεί, μετά περιφρονήσεως, πώς δύναται να υπάρχουν οι υπόλοιποι [μικρόκοσμοι] για τους οποίους…».

Δεν κατόρθωσα να εντοπίσω στα λεξικά απρόσωπο ρηματικό τύπο δύναται (: είναι δυνατόν). Προσθέτω ότι στο τέλος της δεύτερης παραγράφου της ίδιας στήλης το «Απολογούμαι [: ζητώ συγγνώμη] για την άγνοιά μου» είναι ανελλήνιστο, αλλά συγχωρητέο γιατί προφανώς ο συντάκτης είναι νεαρός και μαθητευόμενος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή