Αποδεικνύοντας την ανθρωπιά μας

Αποδεικνύοντας την ανθρωπιά μας

Κύριε διευθυντά
Στις 15 και 16 Οκτωβρίου έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο St Mary’s στο Λονδίνο, όπου μένω, σε συνεργασία με την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, ένα διεθνές συνέδριο με θέμα τη διακίνηση ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευσή τους. Το σύγχρονο δουλεμπόριο δηλαδή, όπου περιλαμβάνεται και το εμπόριο λευκής σαρκός. Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας είναι ο επικεφαλής των δραστηριοτήτων που εκπροσωπούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση αυτού του κρίσιμου για τη σημερινή κοινωνία προβλήματος.

Εχοντας παρακολουθήσει καθημερινά όλα τα σχετικά με τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα και τις συνέπειές τους, ειδικά όσον αφορά τις ευάλωτες ομάδες, με ενδιέφερε, σαν άνθρωπο και σαν ψυχολόγο, περισσότερο το δεύτερο μέρος του συνεδρίου, το οποίο και παρακολούθησα, που επικεντρωνόταν στη θεραπεία των ψυχικών τραυμάτων (Healing the Wounds), ώστε να επανακτήσουν αυτοί οι άνθρωποι την αξιοπρέπειά τους και να μπορέσουν να ενταχθούν ενεργά στο κοινωνικό σύνολο.

Οι παρουσιάσεις κάλυπταν όλο το φάσμα ψυχοθεραπευτικών επεμβάσεων από ειδικούς με εντυπωσιακά βιογραφικά. Ο κοινός στόχος όλων, και αυτό ήταν το σημαντικότερο που απεκόμισα από αυτό το συνέδριο, ήταν να αντιμετωπίζονται αυτοί οι άνθρωποι που είχαν περάσει τόσες ασύλληπτες δοκιμασίες και είχαν επιβιώσει, όχι σαν αδύναμα θύματα, αλλά σαν άτομα με απίστευτες δυνατότητες, τα οποία με αγάπη και υπομονή μπορούν όχι μόνο να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και να διαπρέψουν.

Ιδιαίτερα με συγκίνησε η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου μας Νικήτα, ο οποίος τόνισε τον έμπρακτο ρόλο της Εκκλησίας στο να αφυπνίσει όλους μας και να μας δείξει ότι όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε σ’ αυτή τη θεάρεστη προσπάθεια. Η μεγαλύτερη αμαρτία, όπως είπε, είναι η αδιαφορία για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, απ’ όπου κι αν έρχεται αυτός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή