«Το ’21, η αλήθεια» του Γιάννη Σκαρίμπα

«Το ’21, η αλήθεια» του Γιάννη Σκαρίμπα

Κύριε διευθυντά
Ο Γιάννης Σκαρίμπας (1893-1984), ποιητής και πεζογράφος, από τους πλέον αναγνωρισμένους Ελληνες λογοτέχνες, γεννήθηκε στην Αγία Ευθυμία Παρνασσίδας, αλλά επέλεξε τη Χαλκίδα να ζήσει «πολιτογραφημένος Χαλκιδαίος». Η ευβοϊκή πρωτεύουσα δεσπόζει στο έργο του ως δυναμική παρουσία, ενώ η πόλη με τους φιλόξενους κατοίκους της αποτελούν πηγή έμπνευσης της δημιουργίας του, «Καϋμοί στο Γριπονήσι». Τα πνευματικά του δημιουργήματα διακρίνονται για το προσωπικό τους ύφος, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τη γλωσσική ιδιορρυθμία, τη λυρική λεπτότητα, την καυστική σάτιρα και την εξωτική γοητεία. Ο λογοτέχνης που συνέδεσε το όνομά του και με την Επανάσταση του 1821, με το αιρετικό του έργο «Το ’21 και η αλήθεια», έρχεται πρόσφατα στην επικαιρότητα με το αξιόλογο κριτικό του έργο. Πρόκειται για την έκδοση, επώνυμα ή με ψευδώνυμο, 160 επιστολών-κριτικών σημειωμάτων, από το 1931 ώς το 1980, που δημοσιεύθηκαν σε 21 εφημερίδες και περιοδικά της Χαλκίδας και της Αθήνας, όπως Εύριπος, Εύβοια, Ευβοϊκά Γράμματα, Καβοντόρος, Ευβοϊκός Λόγος, Ευβοϊκός Χρόνος, κ.ά.

Στα κείμενά του αυτά, εκτός από επιστολές προς σημαντικούς, πνευματικούς και πολιτικούς, ανθρώπους, περιλαμβάνονται και πολλά άρθρα κριτικής που αφορούν λογοτέχνες, αποδομώντας, με τη σφραγίδα της ιδιοτυπίας του και την αυστηρά προσωπική γραφή, το λογοτεχνικό κατεστημένο της εποχής του· παράλληλα, υποστηρίζει με πάθος την πνευματική επαρχία έναντι της μονοκρατορίας του Κέντρου – της Αθήνας (βλ. Σούλα Παπαγεωργοπούλου – Ιωαννίδη, Ο Σκαρίμπας και οι άλλοι. Ο Γιάννης Σκαρίμπας ως κριτικός. Εκδόσεις Κοράλλι, Αθήνα – Χαλκίδα 2021).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή