Η τραγωδία του 1922, η «δίκη των έξι»

Η τραγωδία του 1922, η «δίκη των έξι»

Κύριε διευθυντά
Με αφορμή την επιστολή του κ. Γεωργίου Καραμέρου που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της εφημερίδας μας της 30ής Ιουλίου με τίτλο: «Ο Δημήτριος Γούναρης, το δράμα, τα αίτια», επιτρέψτε μου να σημειώσω τα εξής:

1. Οι πρωταίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής δικάστηκαν από Εκτακτο Στρατοδικείο. Από τους οκτώ κατηγορουμένους, οι έξι καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν μέσα σε 24 ώρες. Η δίκη αυτή ονομάστηκε «Η δίκη των Εξι». Η απόφαση του Στρατοδικείου δεν είναι έγκυρη, διότι δεν δόθηκε η δυνατότητα στους κατηγορουμένους να υπερασπισθούν τους εαυτούς τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ήσαν αθώοι των κατηγοριών που τους αποδίδονταν.

2. Ο κ. Γ.Κ. αναφέρει στην επιστολή του: «Η κατά του αειμνήστου Δημητρίου Γούναρη από των στηλών της εφημερίδος σας (Κυριακής, 18 Ιουλίου 2021) εξαπολυθείσα δριμεία επίθεση, η ταράξασα ασφαλώς και τον ύπνον του ιδρυτού της, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη». Αναζήτησα το συγκεκριμένο δημοσίευμα και βρήκα ολοσέλιδο άρθρο του κ. Γιώργου Θ. Μαυροκορδάτου, πρώην καθηγητή του ΕΚΠΑ με τίτλο: «Μοιραίοι της Κιουτάχειας το 1921». Ο αρθρογράφος αναφέρεται σε συγκεκριμένα γεγονότα της εποχής εκείνης, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Δημήτριο Γούναρη τον Μάρτιο του 1921, παραθέτει φωτογραφία της εποχής, η οποία επιβεβαιώνει την όχι καλή υγεία του βασιλιά Κωνσταντίνου, πράγμα που είχε επισημάνει ο Ιωάννης Μεταξάς και αναφέρει την κυνική απάντηση του Γούναρη: «Εν ανάγκη πρέπει να θυσιασθεί ο Βασιλεύς υπέρ του Εθνους». Ο κ. Γ.Θ.Μ. αναφέρεται σε συγκεκριμένα γεγονότα. Δεν εξαπολύει «δριμεία επίθεση κατά του αειμνήστου Δημητρίου Γούναρη».

Ο κ. Γ.Κ. αναφέρεται επίσης και στην αιτία της Μικρασιατικής Καταστροφής. Επιφυλάσσομαι να σχολιάσω το θέμα αυτό σύντομα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή