Κύριε διευθυντά
Στις 23-24/11 πραγματοποιήθηκε το Athens Health Summit, το οποίο διοργάνωσε η «Κ», και στο οποίο είχε προγραμματισθεί ότι «με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον θα συζητηθούν οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που έχουμε να οικοδομήσουμε ένα ανθεκτικό και ισχυρό σύστημα υγείας στη μετά COVID εποχή». Μεταξύ των αντικειμένων του συνεδρίου ήταν: Πανδημία COVID-19: H επόμενη μέρα – τι μας έμαθε για το μέλλον. Ερευνα για την «ασημένια οικονομία»: Τουρισμός υγείας και Τουρισμός τρίτης ηλικίας: διαΝΕΟσις. Ψηφιακός μετασχηματισμός και Υγεία. Οικοδομώντας ένα ανθεκτικό και ισχυρό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Fireside Chat κ.λπ. Ομως δεν βρήκα θέμα που αφορά στην αξιοποίηση του ιατρικού δυναμικού.
Πιστεύω ότι όσα μέτρα και αν λάβουμε, δεν θα «οικοδομήσουμε ένα ανθεκτικό και ισχυρό σύστημα υγείας», αν δεν επιτύχουμε βέλτιστη αξιοποίηση του ιατρικού μας δυναμικού. Υποστηρίζω πως για το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει εφαρμογή ό,τι ισχύει και για την εθνική άμυνα: όσον σύγχρονο εξοπλισμό και αν προμηθευτούμε, δεν θα έχουμε ικανοποιητική εθνική άμυνα, αν δεν διαθέτουμε άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό, ικανό να χειρίζεται αποτελεσματικά αυτόν τον εξοπλισμό. Μήπως όμως η αξιοποίηση του ιατρικού μας δυναμικού βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και δεν χρειάζεται βελτίωση; Δυστυχώς η απάντηση στο ερώτημα είναι κατηγορηματικά αρνητική.
Από τις ανεπάρκειές μας αναφέρω μόνον μερικές: Δεν έχουμε προγραμματισμό ιατρικού δυναμικού, με συνέπεια να διαθέτουμε γιατρούς διπλάσιους ή τριπλάσιους απ’ όσους προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον πληθυσμό μας. Κάνουμε ανορθολογική κατανομή των γιατρών στις διάφορες ειδικότητες, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη έλλειψη γιατρών πρωτοβάθμιας φροντίδας και συγχρόνως υπερεπάρκεια ειδικών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας. Ενώ στις ιατρικές μας σχολές επιτρέπουμε να εισαχθούν μόνον οι αριστεύοντες στις σχετικές εξετάσεις, χορηγούμε σωρηδόν άδειες άσκησης επαγγέλματος σε αποφοίτους ξένων ιατρικών σχολών, στις οποίες έγιναν δεκτοί χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, άδειες που χορηγούνται έπειτα από ελλιπέστατο έλεγχο της επιστημονικής επάρκειας αυτών των γιατρών.
Διώχνουμε κάθε χρόνο στο εξωτερικό τους αριστούχους αποφοίτους των ιατρικών μας σχολών, διότι τους υποχρεώνουμε να αρχίσουν την εκπαίδευσή τους στην ειδικότητα όχι ύστερα από αξιολόγηση, αλλά με σειρά προτεραιότητας. Πίσω από ανάξιους ή αμελείς συναδέλφους τους. Δεν διαθέτουμε αυστηρά ελάχιστα κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούν όλοι οι παράγοντες που συμμετέχουν στη μεταπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση: νοσοκομεία, κλινικές, εργαστήρια, εκπαιδευτές, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδευόμενοι. Διότι το υπουργείο Υγείας, που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, ολιγωρεί και δεν ενδιαφέρεται για την αξιολόγηση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αποτέλεσμα αυτών των παθογενειών είναι η χορήγηση τίτλων ειδικότητας όχι μόνον σε ικανούς αλλά και σε ανεπαρκείς ή δυνητικά επικίνδυνους γιατρούς.
Αν ψάξουμε τα βιογραφικά των άξιων συναδέλφων, που απαρτίζουν τις διάφορες συμβουλευτικές επιτροπές της κυβέρνησης, θα διαπιστώσουμε ότι όλοι τους μετεκπαιδεύτηκαν σε χώρες όπου δεν υπάρχουν όλες οι περιγραφείσες ελληνικές παθογένειες. Το ερώτημα, στο οποίο αδυνατώ να απαντήσω, είναι: αφού οι παθογένειες είναι σε όλους γνωστές, γιατί δεν τις διορθώνουμε;