«De bello Gallico», ο Καίσαρ, οι Βρετανοί

«De bello Gallico», ο Καίσαρ, οι Βρετανοί

Κύριε διευθυντά
Με αφορμή το δημοσίευμα της έγκριτης «Καθημερινής» στις 26-11-2021, σχετικό με το ψηφιδωτό που βρέθηκε τελευταίως στην Αγγλία, ήθελα να προσθέσω και εγώ κάτι που διάβασα πριν από πολλά χρόνια, αλλά το θυμάμαι και τώρα. Στο βιβλίο «De bello Gallico» του μεγάλου Στρατηλάτη, γράφει ο ίδιος για την κατάκτηση της Βρετανίας το 54 π.Χ., μετά την υποταγή της Γαλατίας (Γαλλίας):

«Οι Βρετανοί είναι υψηλοί με μακριάν κώμην, με μεγάλο μύστακα και ξυρισμένο πρόσωπο το οποίο βάφουν με μπλε χρώμα. Δεν έχουν πόλεις και κατοικίες και ζουν στα δάση κατ’ αγέλες. Το πρώτο παιδί που θα γεννήσει κάθε γυναίκα θεωρείται αυτού που ήλθε για πρώτη φορά σε επαφή». Κάπως έτσι περιγράφει τη ζωή των Βρετανών ο Καίσαρ, όπως θυμάμαι.
Σημειώνεται επίσης πως οι Βρετανοί αποτραβήχτηκαν τότε προς τα βόρεια, τη σημερινή Σκωτία. Τον 7ο μ.Χ. αιώνα κατέλαβαν τη Βρετανία οι Αγγλοι της Σαξονίας μέσω της Δανίας και έγιναν οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας. Στα χρόνια της ρωμαιοκρατίας και πριν από τον αποικισμό από τους Αγγλους φαίνεται πως έγινε το ψηφιδωτό που προαναφέραμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή