«Μιλιταριστικές απόψεις ενός δικτάτορα»

«Μιλιταριστικές απόψεις ενός δικτάτορα»

Κύριε διευθυντά
Στις 27 Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε η επιστολή του κ. Γ. Ι. Γεωργάνα με τίτλο «…μ’ εορτάς, μ’ ορχήσεις, πανηγύρεις και παιάνας!» που απαντά σε επιστολή μου στις 6 Νοεμβρίου «Μαθητικές παρελάσεις και 4η Αυγούστου».

Ο κ. Γεωργάνας αποσιωπά όσα εύκολα μπορεί κάποιος να βρει στο Διαδίκτυο για τις μαθητικές παρελάσεις στρατιωτικού τύπου. Που γίνονται μόνο σε ελάχιστες χώρες αμφιβόλου δημοκρατικότητος τις οποίες κατονόμασα, αλλά πουθενά στην πολιτισμένη Ευρώπη και Αμερική, εκτός της χώρας της φαιδράς πορτοκαλέας. Και αποσιωπά το σημαντικότερο ότι εδώ τις καθιέρωσε ο δικτάτορας Μεταξάς. Ερωτά «τι είδους εναλλακτική παρέλαση θα πρότεινε», απαντώ καμία. Ας παρελάσουν όσα στρατιωτικά τμήματα και σώματα υπάρχουν. Αλλά όχι μαθητές, σε στρατιωτικό μιμητισμό. Προσθέτει δε και το υβριστικό «ελληνώνυμοι γραικύλοι αθετούν χρέος», που τον χαρακτηρίζει. Διαστρεβλώνοντας το νόημα της επιστολής μου ο κ. Γεωργάνας παραθέτει ΚΚΕ-ΠΑΜΕ και Χρυσή Αυγή που είναι άσχετες με όσα έγραψα. Στο υστερόγραφό του μάλιστα καθαγιάζει την 4η Αυγούστου και τον δικτάτορα. Αναφέρει ότι «Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου ήταν υποχρεωμένο να προετοιμάσει την Ελλάδα για πόλεμο». Ομως το 1936 δεν υπήρχε καμία ένδειξη πολέμου, αλλά ο Μεταξάς μεταξύ των άλλων καθιέρωσε τις στρατιωτικού τύπου μαθητικές παρελάσεις. Αραγε τους προετοίμαζε να τους στείλει στα βουνά της Αλβανίας με την εμπειρία της παρέλασης; Μόνο ως αστεία εκλαμβάνεται τέτοια άποψη.

Τονίζει ότι στο ημερολόγιο του Μεταξά, οι προτιμήσεις του «ήταν κάθε άλλο παρά μιλιταριστικές». Και μόνο οι λίγες γραμμές που είχα παραθέσει δείχνουν πόσο μιλιταριστής ήταν. Μάλλον χρειάζεται να μελετήσει τον Σπύρο Λιναρδάτο: «Πώς φτάσαμε στην 4η Αυγούστου», για να έχει σφαιρική αντίληψη των «επιτευγμάτων» της δικτατορίας. Και να μη βασίζεται στο ημερολόγιο αυτού που φυλάκισε, εξόρισε, έκαψε βιβλία και οδήγησε στον θάνατο κάθε αντίθετη άποψη, έχοντας πρότυπο τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή