Αγιος – προστάτης και ο Φιλογόνιος

Αγιος – προστάτης και ο Φιλογόνιος

Κύριε διευθυντά
Ο  πάντοτε αξιόλογος αρθρογράφος σας κ. Κώστας Λεονταρίδης στις 24/11/2021 στο άρθρο του με τίτλο «Ανθρώπων πρόνοια, Αγίων εύνοια» αναρωτιέται αν γνωρίζουμε τον προστάτη Αγιο του επαγγέλματός μας. Ευκαιρία λοιπόν να γίνει γνωστόν ευρύτερα ότι ο προστάτης Αγιος του δικηγορικού επαγγέλματος είναι ο Αγιος Φιλογόνιος, γενόμενος από δικολόγος Επίσκοπος Αντιοχείας (20 Δεκεμβρίου). Αναφέρει το Συναξάριο: «Οθεν λαμπρόν επεδείξατο βίον… και εν δικαστηρίοις στρεφόμενος και ανθρώποις αδικουμένοις συνηγορών και χείρα βοηθείας ορέγων». Ο Φιλογόνιος διακρίθηκε στην αρχή ως δικηγόρος. Τόσο η ευγλωττία του, όσο και η αναμφισβήτητη και υπέροχη ευσέβεια και χρηστότητά του έκαναν τους χριστιανούς, καθώς λέει γι’ αυτόν ο θείος Χρυσόστομος, να τον αρπάξουν μέσα από την αγορά και να τον εξαναγκάσουν να δεχτεί τον επισκοπικό θρόνο της μεγάλης και περίλαμπρης εκείνης πόλης. Από τον Χρυσόστομο πάλι μαθαίνουμε ότι ο Φιλογόνιος το δικηγορικό του επάγγελμα είχε εξασκήσει ως ιερή διακονία, υπερασπιζόμενος πάντοτε τους αδικημένους και προστατεύοντας αυτούς από τα αδικήματα των ισχυρότερων.

Λαμπρό λοιπόν παράδειγμα για να εξηγηθεί η έννοια του Αγίου ως προστάτη του δικηγορικού επαγγέλματος: η άσκηση του επαγγέλματός μας «ως ιερή διακονία», κάτι που και η δεοντολογία μας επιτάσσει. Αγιος λοιπόν δεν είναι αυτός που κατά τη Δευτέρα Παρουσία θα κριθεί άξιος να τεθεί εκ δεξιών του Θεού, ποιος μπορεί άλλωστε να τολμήσει αυτή την Κρίση; Κανείς. Αγιος για την Εκκλησία είναι αυτός που μας δίνει αξιομίμητο παράδειγμα σύμφωνα με τις εντολές του Θεού. Αλλωστε όλοι οι μεγάλοι Αγιοι είχαν την εντύπωση ότι είναι οι έσχατοι των ανθρώπων και οι πιο αμαρτωλοί. Και το λέμε αυτό βασιζόμενοι στο παράδειγμα των σύγχρονων Αγίων που γνωρίσαμε, όπως οι Αγιοι Παΐσιος, Πορφύριος και Ιάκωβος.

Εφόσον λοιπόν αυτός ο Αγιος μας δίνει λαμπρό παράδειγμα επαγγελματικού βίου, κρίνουμε ότι είναι άξιος να μεσιτεύσει προς τον Θεό για εμάς.
Ας ευχαριστήσω λοιπόν τον κ. Λεονταρίδη που μου έδωσε την ευκαιρία να διευκρινίσω μιαν εύλογη απορία του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή